Ministrul Mediului susține că incendiul de pădure care a avut loc la Cernobîl nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru cetățenii României.

”Ce se întâmplă la Cernobîl, regretabil de altfel, cu acel incendiu de pădure, direcția vântului este și spre țara noastră, spre continentul european. Astăzi nu este motiv de îngrijorare pentru cetățenii României că ar putea fi afectați de incendiul de acolo”, a declarat Alexe.

Ministerul Mediului susține că incendiul din apropiere de Cernobîl nu a crescut considerabil nivelul de radioactivitate de pe teritoriul României.

Referitor la incendiul de pădure de lângă CNE Cernobîl, anunţat în presă, comunicăm următoarele:

- Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) monitorizează permanent radioactivitatea mediului pe teritorioul naţional, inclusiv cea transfrontalieră.

- Începând cu data de 04.04.2020 (debutul incediului de pădure de lângă CNE Cernobîl) şi până la data prezentei, RNSRM nu a înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/atenţionare, conform Ordinului de Ministru nr. 1978/2010, valorile înregistrate situându-se în tendinţa multinanulă de variaţie a acestei luni.

- Măsuri proacticve implementate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) în plus faţă de analizele de screening curente:

RNSRM a efectuat în regim de urgenţă analize gama spectrometrice asupra probelor de aerosoli atmosferici prelevaţi în perioada 04.06 – prezent, la sediul celor 6 laboratoare din cadrul RNSRM care efectuează gama spectrometrie (ANPM Bucureşti, APM Arad, APM Iaşi, APM Constanţa, APM Craiova, APM Maramureş). Rezultatele obţinute nu au pus în evidenţă prezenţa de radionuclizi artificiali în mediu, valorile înregistrate situându-se în domeniul de variaţie al fondului natural.

S-au luat măsuri pentru monitorizare detaliată a depunerilor atmosferice umede, din primele precipitaţii care vor apărea după acest eveniment, atât prin măsuri de screening, cât şi gama spectrometrie. Monitorizarea radioactivităţii mediului este efectuată permanent de RNSRM (prin intermediul a 37 laboratoare locale şi un laborator naţional de referinţă - ANPM şi 86 staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer), din subordinea MMAP şi are ca scop avertizarea/ alarmarea autorităţilor competente naţionale şi Comisiei Europene cu privire la identificarea de contaminări radioactive a mediului.”, se arată într-un comunicat trimis de către Ministerul Mediului.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Aprilie 2020 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.