Social 6 Aprilie 2020 13:40

Comitetele pentru Situații de Urgență din județele Galați, Iași, Vaslui, Suceava și Maramureș au decis ca măștile de protecție să devină obligatorii începând de astăzi. Raed Arafat a publicat un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook prin care explică cele mai importante măsuri care trebuie luate în perioada stării de urgență.

”Cand am vorbit la inceputul pandemiei despre purtarea mastii de persoanele din strada, idea generala pe plan mondial a fost ca acest lucru nu are rost si au existat explicatii pertinente de ce sa nu devina purtatul mastii o practica generala, aceasta fiind recomandata numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost si lipsa majora a mastilor si necesitatea in primul rand de a le asigura personalului medical.

Recent insa, luand in considerare modul de raspandire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autoritati pe plan international au inceput sa recomande purtatul mastii, sau a orice alta forma de material de protectie pentru nas si gura, oriunde mergem in spatiile publice, in mijloacele de transport in comun sau cand suntem la intalnire cu altii. Dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID 19 in comunitate.

Este cunoscut faptul ca nu prea gasim masti simple in piata si faptul ca in cazul in care gasim preturile pot fi exorbitante. De aceea au inceput sa apara alternative ce pot fi realizate acasa de oricine ca sa le poarte cand iese din casa.

Va dura pana ne vom obisnui cu aceasta practica dar din ce vad si din informatiile pe care le avem, ar fi bine sa incepem sa aplicam aceasta practica cat de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi si cat de haios sau ciudat am arata.

Masurile luate pana acum de autoritatile din Romania au fost unele cu impact pozitiv, purtarea mastii sau a orice material care poate impiedica ca particolele care se raspandesc cand vorbim, tusim sau stranutam, sa ajunga la altii sau la noi si sa duca la raspandirea virusului, ar fi o masura suplimentara care sa vina in sprijinul celor care se lupta cu acest virus si in sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja si a proteja pe altii.

Citeste si:
3 sfaturi pentru alegerea celei mai bune folii de display pentru...
3 sfaturi pentru alegerea...

Aduceti-va aminte, nu este nevoie de masca medicala ca sa va protejati si sa protejati pe altii... puteti improviza!

Totodata daca faceti acest lucru si va confectionati o masca acasa, nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati.

Nu uitati ca numain impreuna putem invinge acest virus!”, scrie acesta pe Facebook.

De asemenea, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat că starea de urgență ar putea fi prelungită cu încă o lună în România, dat fiind situația actuală a pandemiei de coronavirus.

Cum să îți faci propria mască împotriva coronavirus

Măștile chirurghicale nu sunt cele mai eficiente împotriva Covid-19, însă au fost prefarate de oameni datorită disponibilității lor. Totuși, oamenii au cumpărat astfel de măști în cantități imense, astfel că stocurile au dispărut, iar aprovizionarea încă e o problemă.

Citeste si:
O altă țară din Europa vrea să introducă vaccinarea anti-COVID-19...
O altă țară din Europa este...

În videoul de mai jos ai un tutorial foarte simplu de confecționare a unei măști. Ai nevoie doar de un tricou și de două elastice. Poți folosi și o bandană, un prosop sau o eșarfă, în funcție de ce ai la dispoziție.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Aprilie 2020 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.