Urmarea unui tratament pentru scaderea nivelului de colesterol la persoanele cu varsta sub 45 de ani ar putea avea drept efect reducerea riscului de boli cardiovasculare si de accidente vasculare ulterior pe durata vietii, este concluzia unui studiu amplu publicat miercuri, potrivit AFP.

Autorii cercetarii, care au analizat datele medicale provenind de la 400.000 de persoane din 19 tari occidentale pe o perioada indelungata (de pana la 43 de ani in unele dintre cazuri), confirma legatura dintre un nivel foarte ridicat de colesterol si riscul cardiovascular pe termen lung.

Totodata, studiul arata ca aceasta crestere a riscului este mai accentuata in cazul pacientilor relativ tineri (cu varsta sub 45 de ani), decat in cazul celor de peste 60 de ani.

Astfel, femeile sub 45 de ani cu un nivel al colesterolului ''non-HDL'' (colesterol ''rau'') putin mai ridicat - cuprins intre 1,45 si 1,85 grame pe litru - si care prezinta cel putin doi factori de risc pentru afectiuni cardiovasculare (precum obezitate, diabet, hipertensiune sau tabagism) au o probabilitate de 16% de a suferi un accident cardiovascular inainte de implinirea varstei de 75 de ani, scrie Agerpres.

In cazul femeilor de 60 de ani sau peste aceasta varsta cu un profil similar, riscul este de doar 12%, potrivit studiului publicat in revista medicala britanica The Lancet.

Pentru barbatii cu aceleasi caracteristici, probabilitatea este cuprinsa intre 29% si 21%.

''Durata expunerii''

"Acest fapt sugereaza ca nu doar nivelul colesterolului, ci si durata expunerii la un colesterol marit este factorul care prezinta pericol pentru sanatate", a mentionat Paul Leeson, profesor de medicina cardiovasculara la Universitatea Oxford (Marea Britanie) intr-un comentariu independent fata de studiu.

Cu ajutorul procedurii de modelare statistica, cercetatorii au demonstrat apoi ca, daca diminuam la jumatate nivelul de colesterol ''non-HDL'', spre exemplu prin tratamentul cu statine, riscul cardiovascular in cazul femeilor cu varsta sub 45 de ani ar scadea la 4%, iar in cazul barbatilor, la 6%.

Citeste si:
Elena Gheorghe are probleme serioase de sănătate. Cu ce afecțiune...
Elena Gheorghe are probleme...

Colesterolul HDL, deseori supranumit ''colesterol bun'', este alcatuit din lipoptroteine care transporta excesul de colesterol catre ficat, evitand acumularea acestuia in vasele de sange.

Colesterolul non-HDL se masoara scazand din nivelul total de colesterol, nivelul de colesterol HDL. In alcatuirea acestuia intra colesterolul LDL (asociat riscului de ateroscleroza, o acumulare de depozite de lipide la nivelul vaselor) si trigliceride.

"Aceste rezultate confirma ideea potrivit careia controlarea nivelului colesterolului mai devreme pe parcursul vietii ar putea avea efecte mai bune decat in cazul in care asteptam sa inaintam in varsta pentru a face acest lucru", a comentat Leeson.

Totodata, inainte de a face recomandari medicale, ar trebui realizate cercetari ulterioare pe tema modalitatii de reducere eficace a colesterolului in cazul persoanelor relativ tinere in special pentru a sti daca este necesar ca acestea sa urmeze un tratament continuu timp de mai multe decenii, a subliniat acesta.

Citeste si:
Starea de somnolență de după masă. Ce înseamnă și ce spun medicii
Starea de somnolență de după...

Informatiile disponibile pana in prezent despre statine ''nu au evaluat posibilitatea unor tratamente urmate timp de decenii, ceea ce inseamna ca riscul efectelor nedorite - care ar modifica raportul beneficiu-risc - nu este stabilit foarte clar'', a estimat de asemenea Jennifer G. Robinson, profesoara la catedra de epidemiologie a Universitatii din Iowa (SUA) intr-un alt comentariu independent pe marginea studiului.

Mai multi autori ai studiului au declarat ca au primit finantari sub diverse forme (burse de cercetare, fonduri...) din partea diferitelor laboratoare farmaceutice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.