Actorul Mihai Calin a transmis pe Facebook o ”scrisorica deschisa” directorului Teatrului National din Bucuresti, Ion Caramitru, in care il acuza ca urmareste sa obtina de la angajatii TNB ”supusenie” si nu ”profesionalism”.

Actorul Mihai Calin afirma, printre altele ca directorul Teatrului National, Ion Caramitru, a confiscat ”in are parte TNB” si spune ca in anul 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentatii, 65 au fost regizate si/sau jucate de Ion Caramitru - in conditiile in care acesta ar obtine 10% din incasari.

Iata postarea sa integrala:

"Scrisorica deschisa adresata directorului TNB, Ion Caramitru
Am trait astazi la Adunarea salariatilor din TNB, convocata de dvs., 3 ore de tristete amara. Ati adunat sute de oameni cu scopul principal de a "infiera" 2 actori, Marius Manole si cu mine, care in calitate de lideri (impreuna cu Medeea Marinescu si Diana Dumbrava) ai Sindicatului actorilor din TNB si-au "permis" sa trimita, in primavara ,un memoriu Ministerului Culturii, in care mentionau o serie de probleme, si mai ales lipsa totala de deschidere spre dialog a dvs., domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii nostri.

De aproximativ 3 ani, incercam sa dialogam cu dvs. Azi am inteles, mai mult ca oricand, valabilitatea motto-ului dvs: "Eu n-am nevoie sa ma iubeasca nimeni, eu vreau profesionalism".
Si uite asa, dupa 14 ani de directorat, o buna parte din activitatea TNB a luat forma acestui motto. Numai ca dvs nu vreti, de fapt, profesionalism, ci supusenie.

Ati confiscat, in mare parte, TNB. Noi nu am sesizat ministerului ilegalitati ci faptul ca legea managementului, pe care dvs ati reusit s-o modificati de ani buni, este sursa permanentizarii in functie a unor oameni care se transforma din directori in patroni.

Nu aveti varsta de pensionare, nu exista concurs deschis (nimeni nu are dreptul sa concureze, la final de mandat, cu dvs.) si bagati in buzunar 10% din incasarile nete pe fiecare reprezentatie a unui spectacol regizat de dvs. Daca nu la toate, macar la cele mai profitabile. Numiti sefii de departamente (fara concurs).

Citeste si:
USR, scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis
USR,  scrisoare deschisă...

Suntem, probabil, singurul teatru din tara care, de 14 ani, nu are un actor in Consiliul Artistic. Avem colegi actori angajati pe contract determinat (un an) de 12-14 ani! Pentru ca puteti!

Va felicit pt frumoasa cariera de regizor de teatru care a "explodat" de la varsta de 63 de ani, cand ati devenit director.

Incerc sa fac teatru (cu mai mult si mai putin succes) in TNB din 1990 (Trilogia antica a lui Andrei Serban), dar nu am intalnit un director care sa profite atat de mult de functia sa in propriul interes, mediatic si mai ales financiar. Stiu, o tot spuneti, legea va permite.

In 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentatii, 65 sunt regizate si/sau jucate de dvs (10% din incasari). Asta in timp ce spectacole precum "Vizita", "Regele Lear", 'Livada de visini", "No man's land", "Romeo si Julieta" sunt programate extrem de rar sau chiar distruse, dupa ce ati cheltuit pe productie 800-900 de mii de RON la fiecare.

Citeste si:
Teatrul Naţional din București își suspendă activitatea timp de 14...
Teatrul Naţional din...

Nu va mai retin dar sa stiti ca teatrul (chiar si managementul lui) se face cu iubire sau macar cu respect, consideratie si chiar grija pentru colegi si public. Sunteti egoist si dispretuitor dar, bineinteles, asta nu e ILEGAL.

Atmosfera e dominata de nemultumiri, barfe si frica de a vorbi liber. Cam atat, deocamdata. Astept cu nerabdare procesul cu care ne-ati amenintat azi, pe mine si pe Marius :)

P.S. "Dineu cu prosti", un spectacol de comedie de mare succes, nu este, totusi, emblema TNB. Si nici "Magic National".

Imi pasa prea mult de TNB ca sa nu va spun toate astea (si nu numai mie)
Cu adancä tristete, Mihai Calin"


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.