Social 5 August 2019 14:33
Anul trecut, Romania se clasa pe locul 18 din 94 de state in clasamentul birocratiei.

Plimbatul hartiilor, legile interpretabile sau asteptarea raspunsurilor oficiale din partea institutiilor statului sunt probleme de care cu siguranta te-ai lovit, daca ai o afacere. Iata cateva metode prin care poti scapa macar partial de birocratie.

Economiseste timp prin folosirea semnaturii electronice

Semnatura electronica te poate scuti de o multime de drumuri si iti poate eficientiza activitatea. Pe scurt, vei scapa de cozi la majoritatea institutiilor statului. Ca s-o obtii, nu ai nevoie decat de un certificat digital rapid. Iata ce poti face dupa ce intri in posesia acestuia:


  • vei depune on-line declaratiile in relatiile cu institutiile de stat (ANAF, Monitorul Oficial, Registrul Comertului, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ITM);

  • vei putea depune deconturile catre CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate);

  • vei putea semna electronic documentele solicitate de autoritatile contractante din cadrul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP);

  • vei putea semna contractele trimise pe mail partenerilor de afaceri.

Online-ul te scapa de birocratie

Daca intentionezi sa iti deschizi o firma noua, exista cateva aplicatii care te vor scuti partial de bataile de cap. Approd este una dintre ele si te ajuta sa obtii toate actele necesare la dosar in doar cateva minute. Nu vei scapa insa de un drum la Registrul Comertului, unde va trebui sa le depui.

O alta solutie gasita de unii dintre antreprenorii romani pentru a evita birocratia a fost sa-si mute afacerile in Estonia. Acolo, absolut toate interactiunile cu statul se fac online. Obtinerea e-rezidentei in aceasta tara baltica ti-ar permite sa inregistrezi o firma si sa-ti declari toate taxele din fata calculatorului.

Bineinteles, ca cetatean UE, ai dreptul sa infiintezi o noua firma pe teritoriul oricarei tari, dar si acolo te-ai putea izbi de probleme birocratice. Speram ca sfaturile din articol sa te inspire.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.