Social 23 Iunie 2019 12:00
Avocatul Adrian Toni Neacsu intervine in cazul fetitei din Mehedinti data spre adoptie si sustine ca "in speta, exista indicii ca procurorul a folosit un mandat de perchezitie in mod abuziv si, sub pretextul acestuia, a luat cu forta si ilegal minora din domiciliul asistentilor maternali, depasind limitele mandatului de perchezitie, savarsind astfel infractiunea de abuz in serviciu".

"Ieri am revizuit o plangere penala pe care FACIAS o va depune la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie -PICCJ impotriva d-nei procuror Maria Piturca, din cadrul Parchetului de pe langa CA Craiova.

Dincolo de emotia publica inerenta in legatura cu intamplarea nefericita de la Baia de Arama, justitia este cea care trebuie sa aprecieze asupra eventualei savarsiri a unor infractiuni in modul in care s-au desfasurat concret activitatile de urmarire penala din data de 21.06.2019 la domiciliul familiei Saramat.

Desi asociatia condusa de judecatorul Danilet, VedemJust, a incercat o mica manipulare a opiniei publice, invocand existenta unei hotarari judecatoresti civile definitive care a si fost pusa in aplicare cu executorul judecatoresc, in realitate s-a desfasurat o perchezitie domiciliara de catre d-na procuror, in cadrul unui dosar penal. Trimit aici la precizarile, corecte, facute de d-na judecator Dana Girbovan.

Ori, obiectul perchezitiei este ridicarea de obiecte si inscrisuri, iar nicidecum ridicarea fortata a minorilor..

In speta, exista indicii ca procurorul a folosit un mandat de perchezitie in mod abuziv si, sub pretextul acestuia, a luat cu forta si ilegal minora din domiciliul asistentilor maternali, depasind limitele mandatului de perchezitie, savarsind astfel infractiunea de abuz in serviciu, iar prin modalitatea dura si prin bruscarile fizice si psihice aduse minorei, care s-a opus sa fie luata din domiciliul unde se afla, exista indicii ca s-a savarsit cel putin si infractiunea de lovire sau alte violente.

Trebuie sa facem distinctie intre hotararile judecatoresti civile definitive care lamuresc, pana la desfiintarea lor, situatia legala a minorei, adoptia fiind in acest moment legala, retinerea acesteia de catre familia Saramat fiind ea insasi nelegala de vreme ce justitia civila a hotarat astfel definitiv, si modul concret in care procurorul investit cu o cauza penala si-a indeplinit atributiile de serviciu, aducand grave vatamari integritatii psihice si fizice a copilului.

Citeste si:
Femeie de 63 de ani, judecată pentru că vindea canabis, în Mehedinți
Un tânăr de 29 de ani, trimis...

Procedurile sunt reglementate tocmai pentru a impiedica abuzul autoritatilor si a realiza protectia drepturilor individuale. Nesocotirea lor, chiar in desfasurarea unor activitati de urmarire penala, este non-justitie si abuz.

Calea rationala este deschiderea unui dosar penal in care sa se verifice legalitatea actiunilor d-nei procuror, ancheta interna a Parchetului General si sesizarea de catre CSM a Inspectiei Judiciare nefiind suficiente", a scris Toni Neacsu pe Facebook.

Ulterior, el a revenit cu o noua postare, mentionand ca adoptia minorei in SUA este perfect legala: "Mai precizez o data ca adoptia minorei in SUA este perfect legala, in acest sens existand o hotarare judecatoreasca definitiva a CA Craiova, decizia civila nr. 4/23.04.2019. Pana la eventuala desfiintare a acesteia in caile extraordinare minora se afla in mod legal in Statele Unite, in noua familie.

Citeste si:
IGPR: Percheziții în București și în 12 județe într-un dosar de...
IGPR: Percheziții în...

Problema reala este modalitatea in care procurorul investit cu o plangere penala a inteles sa efectueze acte de urmarire penala, luand cu forta minora din domiciliul in care aceasta locuia, chiar daca presupunem ca retinerea ei de catre asistentii maternali era nelegala la acel moment.

Lipsirea de libertate, ca infractiune, presupune in toate cazurile lipsa vointei persoanei de a se afla intr-un loc, ori este evident ca minora nu numai ca dorea sa stea in acea locuinta dar si s-a opus categoric preluarii ei.

Copila are 9 ani si, potrivit Legii nr. 272/2004 privind protectia copilului, orice masura privind copii se face cu ascultarea opiniei acestuia. Daca copilul mai mic de 10 ani cere sa i se asculte opinia, toate organele statului au obligatia sa o faca.

Limitele mandatului de perchezitie, pretextul sub care organele de urmarire penala insotite de mascati s-au deplasat la domiciliul fostilor asistenti maternali, le vedeti in fotografie".

Citeste si:
Bogdan Aurescu: Sunt indicii puternice că în acest conflict s-au...
Bogdan Aurescu: Sunt indicii...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.