Social 16 Iunie 2019 12:07
Numeroase persoane se confrunta din cand in cand cu momente de anxietate, insa in cazul indivizilor diagnosticati cu tulburare anxioasa generalizata (TAG) simptomele sunt frecvente si coplesitoare, de multe ori perturband activitatile de zi cu zi. Din fericire, acestea pot fi diminuate cu ajutorul activitatii fizice, conform concluziilor unui studiu restrans, citat de UPI.

Doar o jumatate de ora de exercitii viguroase ar putea contribui la diminuarea senzatiilor impovaratoare provocate de TAG, potrivit cercetarii.

La studiu au luat parte 35 de adulti suspectati ca ar suferi de TAG insa nediagnosticati, dar si persoane cu TAG subclinic. Acestia au utilizat banda de alergare timp de 30 de minute, la intensitate ridicata, si apoi au petrecut 30 de minute stand pe scaun. Ei au descris nivelul de ingrijorare, anxietate, energie si oboseala resimtit inainte si dupa fiecare sesiune, scrie Agerpres.

Atat barbatii cat si femeile s-au dovedit a fi mai putin ingrijorati si mai energici dupa activitatea fizica. Cele mai bune rezultate au fost observate in cazul femeilor.

Aproape sapte milioane de adulti din Statele Unite sunt diagnosticati cu TAG, femeile fiind cele mai afectate. Cu toate acestea, doar circa 40% urmeaza un tratament pentru aceasta tulburare, precizeaza UPI.

Oamenii de stiinta care au realizat studiul au notat ca acesta este prima cercetare de acest tip ce demonstreaza efecte pozitive in cazul tinerilor cu TAG subclinic. Concluziile sustin o cercetare anterioara pe tema beneficiilor exercitiilor fizice asupra femeilor diagnosticate cu TAG.

''Mai multe mecanisme posibile au fost avansate'' pentru a explica beneficiile exercitiilor asupra reducerii anxietatii, a declarat autorul principal al studiului, Matthew Herring, lector la Universitatea Limerick din Irlanda. Efectele benefice se datoreaza substantelor chimice din creier, precum serotonina si dopamina, implicate in starea de spirit.

Totodata, activitatea fizica reprezinta o ''distragere de la aspectele vietii de zi cu zi care provoaca anxietate'', a adaugat specialistul.

Herring a precizat ca urmarile pozitive sunt cel mai usor de observat imediat dupa sesiunea de exercitii fizice. ''Cele mai importante efecte apar la 10 pana la 30 de minute dupa incheierea exercitiilor'', a precizat el. ''Insa, exista unele dovezi potrivit carora efectele ar putea fi intarziate'', a adaugat specialistul.

Citeste si:
Connect-R a câștigat lupta împotriva depresiei și a anxietății. Ce...
Connect-R a câștigat lupta...

Herring a notat ca exercitiile aerobice ar putea avea un efect cumulativ, reducand simptomele de anxietate la o plaja larga de persoane adulte. In cazul altor tipuri de exercitii efectele sunt deocamdata neclare.

Studiul a fost publicat in jurnalul Medicine & Science in Sports & Exercise.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.