Social 31 Mai 2019 17:11
Politicile Ministerului Sanatatii au ca principal scop asigurarea tratamentelor necesare pacientilor in conditii de maxima siguranta, cu respectarea recomandarilor Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), iar pentru eficientizarea cheltuielilor MS introduce medicamente generice si biosimilare care au aceleasi calitati ca si produsele originale si care sunt avizate de ANMDM, se arata intr-un comunicat de presa transmis vineri de minister.

Potrivit sursei citate, aceste precizari sunt facute in contextul aparitiei in presa a unor articole referitoare la proiectul de protocol de prescriere a unei asocieri de medicamente ce va fi utilizata in tratamentul unor afectiuni oncologice.

"In acest moment, se afla in transparenta decizionala pe site-ul Ministerului Sanatatii un protocol de prescriere pentru tratamentul cu Perjeta asociat cu Trastuzumab. In urma recomandarilor EMA, Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii a propus in acest protocol, printr-o nota de subsol, un singur medicament pentru care utilizarea este autorizata, celelalte produse biosimilare ale DCI Trastuzumab nefiind incluse in indicatii terapeutice de administrare in combinatie cu Perjeta", se explica in comunicatul MS, transmis Agerpres.

Ministerul Sanatatii informeaza ca va organiza o licitatie pentru achizitia de Trastuzumab, care poate fi administrat fara asocierea cu alte medicamente, la care pot participa toti detinatorii de autorizatie de punere pe piata.

"Pana in prezent, au fost introduse pe piata din Romania biosimilare in urma avizului Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si se vor introduce, in continuare, si alte astfel de medicamente care fac dovada sigurantei si eficientei pentru pacienti. Facem precizarea ca Ministerul Sanatatii respecta recomandarile Agentiei Europene a Medicamentelor in beneficiul pacientilor romani. In prezent nu exista studii care sa ateste eficienta si siguranta pacientilor in cazul administrarii produsului Perjeta cu produse biosimilare Trastuzumab", indica MS.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, asigura pacientii ca, "in pofida tuturor incercarilor unora de a induce in eroare pacientii pentru unele interese comerciale", va veghea ca pacientii sa beneficieze de cele mai eficiente si mai sigure tratamente, in baza studiilor de specialitate si a recomandarilor EMA.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

"Bineinteles ca imi doresc sa eficientizez cheltuielile din sistem, dar nu voi face acest lucru punand in pericol vietile oamenilor. Nu voi face niciun compromis, indiferent de presiunea pe care unele interese o vor crea asupra institutiei pe care o conduc", a declarat Pintea, conform comunicatului citat.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania si-a exprimat ingrijorarea miercuri cu privire la impiedicarea accesului medicamentelor generice si biosimilare din sfera produselor din oncologie, reumatologie si gastroenterologie in Romania.

APMGR a solicitat Ministerului Sanatatii scoaterea denumirilor comerciale din toate protocoalele terapeutice si actualizarea automata a acestora cu medicamentele biosimilare si pentru toate indicatiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.