Social 14 Mai 2019 15:22 de Clara Vacaru
Pre-conditiile asumate de Romania in exercitiul financiar 2014-2020, modificarile legislatiei europene, dar si situatia politica interna au creat intarzieri in gestionarea proiectelor cu bani europeni. Domeniul Sanatatii a atras atentia prin miza reprezentata de spitalele regionale.

In actuala perioada de programare bugetara, prin Acordul de Parteneriat semnat cu Comisia Europeana, Romania si-a asumat indeplinirea a 36 de conditionalitati ex-ante pentru atragerea si utilizarea fondurilor structurale si de investitii. Ministerul Sanatatii s-a angajat, la randul sau, la respectarea unei astfel de pre-conditii, care vizaza existenta unui cadru strategic de politica nationala sau regionala pentru sanatate. Actiunile ce trebuia sa fie intreprinse se refereau la detalierea cartografierii serviciilor de sanatate si elaborarea unui cadru comprehensiv de monitorizare si evaluare a Strategiei nationale de sanatate 2014-2020.

In august 2017, Comisia a notificat oficial Romania cu privire la ridicarea conditionalitatii ex-ante, ceea ce a permis lansarea apelurilor de proiecte pentru finantarea investitiilor in infrastructura de sanatate din cadrul Regio 2014-2020. Pentru actualul exercitiu financiar, initial s-a prevazut o singura axa prioritara dedicata infrastructurii sanitare din cadrul Regio, unde urmau sa fie finantate urmatoarele activitati eligibile: constructia de spitale regionale, reabilitarea si dotarea infrastructurii de servicii medicale (ambulatorii, unitati de primiri urgente), precum si construirea, reabilitarea, modernizarea sau dotarea infrastructurii de servicii medicale si sociale integrate (centre comunitare integrate). Este vorba despre Axa Prioritara 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sanatate si sociale.

Aproape 300 de proiecte pentru Sanatate

Prin actualul Regio, Sanatatea poate beneficia pana in 2020 de 280 de proiecte sprijinite si finantate de Comisia Europeana, care vor avea impact direct asupra comunitatilor locale si a calitatii vietii oamenilor. Printre aceasta se numara – in afara spitalelor regionale – investitii in reabilitarea, modernizarea, extinderea, dotarea a 43 de unitati de urgenta in spitalele judetene. Aceasta este o noutate fata de vechiul Regio, in conditiile in care, in perioada 2007-2013, au fost avute in vedere doar spitale si ambulatorii.

La mijlocul lui 2018, autoritatile au adus o serie de modificari aplicabile tuturor axelor prioritare ale Regio. Este vorba despre modificarea cadrului de performanta prin introducerea etapelor-cheie de implementare si revizuirea tintelor pentru anul 2018, respectiv 2023, acolo unde au fost facute modificari ale alocarilor financiare. Apoi, autoritatile si institutiile publice centrale au fost adaugate ca beneficiari eligibili, fiind introduse si parteneriate si colaborari cu orice alte autoritati sau institutii publice care pot contribui la buna implementare a proiectului.

Citeste si:
Ce își dorește Mara Bănică de la 2024. Jurnalista are planuri mari:...
Ce își dorește Mara Bănică de...

Nevoie continua de servicii sociale

Inca din exercitiul bugetar anterior, finantarea din Regio a infrastructurii serviciilor de sanatate s-a dovedit a fi relevanta in contextul in care sistemul national de sanatate se confrunta – si inca se confrunta – cu multe dificultati. Pe fondul contractiei PIB si a cresterii presiunilor bugetare in perioada recesiunii, ponderea cheltuielilor pentru sanatate in PIB a scazut de la 5,95% in 2010 la aproximativ 5,84% in anul 2011. In contextul crizei economice, strategia Regio s-a dovedit una dintre putinele surse viabile de finantare a infrastructurii serviciilor de sanatate. Situatia infrastructurii serviciilor sociale din Romania ramane in continuare precara si necesita realizarea de investitii in reabilitarea, modernizarea si dotarea cladirilor in care se desfasoara acestea. Numarul mare al proiectelor depuse in exercitiul anterior (423 de proiecte pana la 31 iulie 2013) atesta nevoia reala de modernizare a infrastructurii serviciilor sociale, precum si interesul manifestat de autoritatile publice locale in combaterea excluziunii sociale.

Citeste si:
Câți ucraineni s-au angajat în România după începerea războiului....
Câți ucraineni s-au angajat...

Bani pentru modernizarea cabinetelor medicale
Prin Regio, Axa Prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii – submasura 2.2, medicii pot obtine pana la 70% finantare din valoarea unui proiect. Mai exact, suma nerambursabila este intre 200.000 de euro si 1 milion de euro, daca investitia este in zona rurala sau urbana. Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie sa se incadreze in categoria unei microintreprinderi cu cel mult 9 salariati si o cifra de afaceri neta de pana la 2 milioane de euro (echivalentul in lei). De asemenea, trebuie sa aiba sediul social sau punctele de lucru in mediul urban (inclusiv sate apartinatoare de orase). Sunt eligibile si intreprinderile mici, avand intre 10 si 49 de salariati, si o cifra de afaceri neta de pana la 10 milioane de euro. Aceleasi reguli ca si la microintreprinderi sunt valabile pentru sediul social. De asemenea, sunt eligibile intreprinderile mijlocii, avand intre 50 si 249 de salariati, si o cifra de afaceri neta de pana la 50 de milioane de euro. Sediul social sau punctul de lucru trebuie sa fie in mediul rural.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Cu fondurile primite se pot construi, extinde sau moderniza cabinetele medicale, inclusiv racordarea la utilitatile generale aferente (alimentarea cu apa, gaze naturale, canalizare, energie electrica). De asemenea, se pot achizitiona echipamente noi, software, licente, drepturi de autor, mobilier sau autovehicule pentru transport. Fondurile primite pot fi folosite si pentru certificarea produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, a sistemelor de management al calitatii, mediului sau sanatatii sau pentru internationalizarea serviciilor, prin participarea la targuri si expozitii internationale sau misiuni comerciale.

Axa noua pentru Spitale Regionale

Una dintre modificarile specifice aduse axelor prioritare ale Regio a fost realizarea unei axe separate pentru spitalele regionale, respectiv Axa Prioritara 14. De asemenea, a fost suplimentata alocarea financiara pentru Axa Prioritara 8 - Sanatate pentru finantarea achizitiei de ambulante si echipamente care deservesc ambulatoriile si UPU, precum si pentru a acoperi compensarile necesare pentru cresterea ratei unice de cofinantare din FEDR de la 50% la 70% in cadrul acestei axe.

Citeste si:
Cum să mănânci sănătos și diversificat. Iată câteva recomandări
Cum să mănânci sănătos și...

Mai multe detalii pe www.inforegio.ro


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.