42,5% dintre angajati planuiesc sa-si schimbe locul de munca in urmatoarele trei luni, potrivit celui mai recent studiu derulat de eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

Alti 14,1% dintre respondenti vor sa faca aceasta schimbare in maximum 6 luni, ceea ce inseamna ca urmatoarea jumatate de an va fi extrem de dinamica din punctul de vedere al fluctuatiei de personal, in conditiile in care, cumulat, aproape 6 din 10 angajati vor sa isi gaseasca un alt loc de munca.

Concluzia nu este deloc surprinzatoare daca o corelam cu faptul ca 7 din 10 respondenti nu sunt multumiti de jobul lor actual si ca, mai mult, aproape la fel de multi se simt neapreciati la locul de munca. Din acest motiv, mai mult de jumatate dintre participantii la studiu au declarat ca nu ar mai aplica niciodata, in viitor, pentru un loc de munca in compania pentru care lucreaza acum.

“Salariul este principalul motiv pentru care romanii vor sa-si dea demisia. Urmatorul lucru care ii nemultumeste este legat de lipsa oportunitatilor de dezvoltare personala si profesionala. O parte destul de importanta dintre cei care au participat la studiu spun ca vor sa schimbe domeniul sau ca au nevoie de un job care sa le ofere un echilibru intre viata personala si cea profesionala si sa reduca numarul de ore lucrate peste program. Ce ne arata, practic, studiul este faptul ca incep sa conteze din ce in ce mai mult aspectele care tin de confortul nostru, ca angajati, de starea noastra de bine si de crearea unui cadru care sa motiveze mai degraba prin aspecte intrinseci decat prin cele de ordin extrinsec, precum salariul”, declara Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Potrivit unui comunicat remis 9am, aceasta concluzie reiese si din enumerarea de motive pentru care vor sa ramana pe termen lung la actualul loc de munca cei ce nu fac parte din grupul celor 60% care planuiesc o schimbare rapida de cariera. Astfel, principalul element de retentie este relatia pe care o au cu colegii, urmat de distanta scurta dintre casa si birou. Salariul vine abia pe locul al treilea, fiind urmat, la scurta distanta de programul flexibil de lucru. Alte motive invocate de angajati sunt faptul ca nu lucreaza peste program, ca au o relatie buna cu managerul direct, simt ca munca lor are un impact pozitiv in societate sau ca lucreaza pentru o companie cu o reputatie buna in piata.

Angajatii romani au incredere ca isi pot gasi rapid o alta varianta

Foarte interesant este, insa, faptul ca angajatii romani au mare incredere in faptul ca isi pot gasi rapid o alta varianta. 22% dintre respondenti cred ca ar avea nevoie de maximum o luna pentru a-si gasi un nou job, in timp ce 35,8% estimeaza ca in cel mult trei luni se pot angaja in alta parte. 15,7% isi iau ca orizont de timp intre 3 si 6 luni, iar 18% se gandesc ca perioada gasirii unui nou job va dura cel putin 6 luni. ”Exista si o categorie ceva mai mica, a hiper-optimistilor, care spun ca au nevoie de cel mult o saptamana ca sa isi gaseasca un nou job. Este vorba de 8,5% dintre respondenti”, mai spune Bogdan Badea.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Concluziile studiului sunt sustinute si de numarul total de aplicari din primul trimestru al lui 2019, care a crescut cu peste 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand pana la aproape 3,9 milioane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.