Exercitiile fizice moderate au efecte pozitive asupra bunastarii generale si mai ales asupra functionarii si sanatatii creierului. Pot fi insa mostenite de la parinti aceste beneficii cognitive? U nou studiu realizat de cercetatori spanioli pe soareci arata ca da, relateaza marti EFE.

Cercetatori de la Institutul spaniol superior de investigatii stiintifice (CSIC) a demonstrat ca beneficiile cognitive ale exercitiilor fizice moderate - 40 de minute pe zi de alergare la viteza moderata - sunt mostenite de copii si ca ei, chiar daca vor fi sedentari, le vor mentine pentru mult timp.

"Au mai multi neuroni, mitocondriile - organite celulare care furnizeaza energie celulelor - sunt mai active si se produc schimbari ale genelor, astfel incat asemeni parintilor lor ei vor memora si invata mai bine", a declarat José Luis Trejo, conducator al studiului publicat de PNAS.

Toate experimentele s-au facut pe soareci masculi si au fost impartite in modele diferite: s-au comparat pui sedentari de la parinti sedentari cu pui proveniti din parinti activi, precum si pui proveniti de la parinti sedentari sau activi, conceputi prin fertilizare in vitro si prin transfer de embrioni, scrie Agerpres.

In toate cazurile s-a obtinut acelasi rezultat: activitatea fizica a parintilor ii face pe pui sa invete si sa memoreze mai usor unele sarcini, precum recunoasterea obiectelor in spatiu, carora le-a fost schimbata permanent pozitia.

Beneficiile exercitiului fizic sunt amplu recunoscute, de exemplu s-a observat ca soarecii suferind de batranete sau de boala Alzheimer recupereaza memoria si isi amelioreaza functionarea cerebrala in momentul in care fac activitate fizica, potrivit lui José Luis Trejo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.