Google a pregatit, vineri, un doodle special pentru Miscarea Bauhaus, curentul artistic care a influentat arhitectura, artele plastice, designul si fotografia.

Miscarea artistica Bauhaus a evoluat in epoca turbulentelor si a intensificarii extremismului. Cu toate acestea, dupa 100 de ani de la nasterea sa, scoala artistica care a inspirat designul scaunelor Ikea si telefoanele Iphone prin filozofia "functie inainte de forma" este sarbatorita astazi de Google printr-un doodle, relateaza The Washington Post, potrivit Mediafax.

Cuvantul german Bauhaus (bau - a construi si haus - casa) desemneaza de obicei Staatliches Bauhaus, o scoala de arta, design si arhitectura, precum si un curent artistic extrem de influent in arhitectura, artele plastice, designul, fotografia, mobilierul si decorarile interioare ale secolului XX, noteaza wikipedia.org.

Initiatorul miscarii a fost arhitectul si pedagogul german Walter Gropiu

Aceasta scoala si miscare artistica, generata de catre arhitectul si pedagogul german Walter Gropius in orasul Weimar in 1919, a functionat la maxima sa anvergura intre anii 1919 - 1933 in trei orase germane: Weimar, Dessau si Berlin, devenind in timp, in ciuda interzicerii lor de catre nazisti in 1933, unul dintre cele mai importante si inspirante curente ale arhitecturii moderne si, mai ales, al stilului cunoscut sub numele de stil international.

Pentru multe persoane, dupa interzicerea sa, miscarea Bauhaus a devenit sinonim cu o cale neurmata, un ideal utopic al modernitatii care a fost smuls din mainile oamenilor prin ura si uciderea in masa, dupa ce liderii sai au fugit din tara.

Miscarea Bauhaus a avut un impact major in Tel Aviv, Israel. "Orasul alb" are in componenta sa 4.000 de cladiri construite in stilul miscarii de catre arhitecti germani expulzati in anii 1930, acesta fiind inclus in Patrimoniul Mondial Unesco in 2004.

De asemenea, acest stil a influentat puternic si dezvoltarea arhitecturala a Romaniei in perioada interbelica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.