Social 13 Martie 2019 18:04 de Clara Vacaru
Momentul in care decizi ca ai nevoie de o calatorie este unul eliberator. Simti cum intreaga fiinta porneste pe un drum catre relaxare si cunoastere. Deja gandul iti zboara printre mii de destinatii, nu stii pe care sa o alegi - plaje cu nisip alb si valuri inspumate, expeditii pe trasee montane prin mijlocul naturii ori plimbari lungi printre cladirile importante ale capitalelor lumii…insa cand vine vorba de buget, incep deja primele batai de cap sa apara.


Vestea îmbucurătoare este că poți călători prin lume, te poți bucura de mai mult de o vacanță pe an, dacă știi câteva trucuri despre economisirea banilor. În final, planificarea este cheia succesului!

Pentru că nu este nevoie să fii bogat pentru a călători, iată 10 moduri prin care economiile tale te pot duce într-o vacanță mult mai curând decât te așteptai:
  1. Early-booking, pentru că mai devreme înseamnă mai ieftin - planifică-ți vacanțele din timp. Perioada aceasta a anului este perfectă pentru a descoperi destinații minunate la prețuri accesibile. Paralia Katerini, Grecia se află printre cele mai populare zone alese de turiști pentru a-și petrece vacanțele de vară. De aceea, agențiile pun la bătaie o mulțime de oferte care așteaptă să vă trimită în tărâmul relaxării, cu un buget mai mic decât v-ați aștepta. O alta destinatie preferata de turisi este Kusadasi, Turcia Fă-ți rezervările din februarie-martie și ai vara asigurată!
  2. Alege momentul oportun pentru a cumpăra biletele de avion - atunci când decizi să îți planifici de unul singur vacanța, trebuie să ții cont de perioada în care faci rezervările sau achiziționezi biletele de avion. Astfel, poți apela la câteva trucuri pentru a economisi banii. Fă-ți rezervările sau cumpără biletele în perioada weekend-ului, căci se presupune că agențiile nu lucrează în această perioadă, iar prețurile scad puțin pentru turiștii obișnuiți. De asemenea, alege drept zi de plecare marțea, momentul pe care specialiștii îl recomandă pentru că nu sunt atât de multe călătorii de afaceri. Ora plecării este și ea importantă, intervalele orare matinale fiind cele mai accesibile.
  3. Fă-ți rezervări direct la hotel - după ce ai decis destinația și ai descoperit cazarea ideală, încearcă să contactezi direct hotelul și vei observa că este posibil să economisești aproape 50 euro pentru sejurul tău. Unde mai pui că poți intra într-un program de loialitate prin care beneficiezi de discount-uri la următoarele vizite sau în cadrul hotelurilor din lanț.
  4. Deschide-ți un cont de economii sau scoate la lumină pușculița - este important să îți organizezi bugetul lunar astfel încât să poți pune și bani deoparte pentru relaxare și vacanțe. Încearcă să stabilești o sumă pe care să o păstrezi în pușculița “old-school” sau optează pentru un cont de economii deschis pentru a-ți finanța vacanțele și ai grijă să îți respecți planul lună de lună. Vei descoperi că vacanțele mult visat vor fi tot mai aproape de realitate.
  5. Alege să călătorești în extra sezon - în aceste perioade prețurile sunt mult mai scăzute și poți găsi numeroase oferte la prețuri accesibile, mai ales dacă ai grijă se le rezervi din vreme (early-booking-ul îți poate fi de folos, după cum am menționat mai sus). Un plus ar fi faptul că în sezon aglomerația tinde să răpească din frumusețea locurilor și să dea impresia unei vacanțe obositoare. Lunile de primăvară și cele de toamnă sunt preferatele celor care aleg vacanțe economice și relaxante.
  6. Optează pentru o cazare cu bucătărie disponibilă - în multe locuri din lume, mâncatul în oraș este destul de costisitor. În ciuda dorinței de a te simți servit în vacanță, fără să fie nevoie să așezi masa, află că prepararea cinei chiar în apartamentul închiriat în vacanță te va scuti de câte sute de euro bune. Poți trăi pentru câteva zile experiența de localnic, făcând cumpărături în supermarket sau în piețele din zonă și vei putea economisi banii pentru intrările în parcuri sau muzee, ori poate pentru mașina închiriată.
  7. Mergi cu transportul în comun sau închiriază o bicicletă - atât timp cât nu ți-ai propus să vizitezi vreo zonă îndepărtată fără acces la mijloacele de transport, renunță la ideea de mașină închiriată. Poți găsi oferte la abonamente pentru perioada șederii, bucurându-te de atmosfera orașului, al cărui puls îl vei simți chiar din centrul său. Pentru cei care iubesc să facă mișcare, o bicicletă este mai mult decât ideală pentru a vizita locuri noi.
  8. Planifică-ți călătoriile în funcție de moneda de schimb - pornește inițial în vacanțe în care schimbul valutar este avantajos pentru moneda națională, astfel încât să “pierzi” cât mai puțini bani. Încearcă să nu apelezi la casele de schimb locale și aranjează-ți bugetul încă de acasă, căci poți avea surprize neplăcute în privința cursurilor valutare pe care le găsești la destinație.
  9. Profită de discount-urile pentru grupuri - atunci când nu vrei să îți petreci vacanța într-un loc romantic, doar tu și partenerul, poți să-ți aduni câțiva prieteni pentru ca sejurul să fie nu doar presărat cu distracție ci și cu reduceri. În multe locuri din lume se practică prețuri reduse pentru grupuri, așa că de ce să nu profitați.
  10. Fă-ți cumpărăturile din duty free sau de la magazinele locale - cum cadourile de întoarcere sunt mereu numeroase, poți opta pentru ofertele din duty free, unde taxele sunt eliminate sau poți alege să cumperi de la producători locali, ce nu trec prin filtrul rigorilor impuse de magazinele mari.
Toate aceste trucuri te vor aduce mai aproape de sejurul mult visat, rămânându-ți bani și pentru întoarcere. Organizează-te din timp și vei avea o mulțime de avantaje în viitoarea ta vacanță.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.