Cumpararea unei case este o investitie importanta si, mai ales, costisitoare. Oricine isi doreste sa aiba casa proprie, acel loc pe care il simti ca este al tau si, cel mai important, pe care il poti amenaja asa cum iti place.

Insa, de la a iti dori sa achiziționezi o casa si pana la a cumpara una este cale lunga. Un fel de lupta care implica adesea mai mult efort mental si financiar decat te-ai fi putut astepta. Pentru a te asigura ca vei avea casa mult dorita, este important sa te informezi in privinta aspectelor pe care le implica o astfel de investitie.

In plus, trebuie sa te pregatesti pentru multa munca. Nu vei alege doar design-ul casei (in cazul in care urmeaza sa iti constuiesti una si nu ti-o cumperi gata facuta), ori terenul in care urmeaza sa fie amplasata. Vei avea de dus la bun sfarsit multe sarcini care implica acte, munca de teren și bataie de cap. Practic, lucrurile nu vor fi ușoare deloc.

Inainte de a pune in practica acest vis maret, intreaba-te: Oare acum este momentul potrivit pentru a imi cumpara o casa?

Nu incepe un astfel de proiect, doar pentru ca toate persoanele din anturajul tau au propria locuinta. Trebuie sa iti doresti cu adevarat asta si, cel mai important, sa ai stabilitate financiara.

Asadar, in cazul in care te-ai hotarat si faci parte din categoria celor care isi doresc sa fie proprietarii unei case, iata ce trebuie sa stii inainte de achizitie!

Calitatea terenului

In cazul in care cumperi terenul pe care urmeaza ulterior sa fie ridicata constructia, nu uita de studiul geotehnic. Acest studiu nu este o corvoada, ci o necesitate. Daca eviti sa il realizezi, riscurile sunt uriașe.

Ce presupune aceasta verificare? Practic, este analizat terenul de fundare, sunt recoltate esantioane ale solului, iar mai apoi acestea sunt examinate intr-un laborator specializat. In felul acesta, afli daca terenul este contractil sau sensibil la umezire si te asiguri ca, in timp, nu vor aparea infiltratii ale apei in subsol. Pretul unui studiu geo costa aproximativ 1.000 RON si are valabilitate nelimitata.

De asemenea, daca urmeaza sa cumperi o casa deja construita, nu ezita sa ii ceri proprietarului actele doveditoare ale studiului geotehnic. Astfel te asiguri ca terenul este in regula si, in viitor, nu vei avea probleme cu degradarile structurii casei, ori cele ale tencuielii.

Vecinatati si localizare

Locul in care este ridicata constructia este un aspect important. In cazul in care ai o vila frumoasa, intr-un cartier rau famat, ori la periferie, departe de scoli si de job-ul tau, nu o sa iti fie usor. Asadar, alege-ti zona cu grija, daca vrei sa ai de castigat si sa nu regreti investitia facuta.

Negociaza contractul de vanzare-cumparare

Daca ai de gand sa cumperi o casa deja construita, acorda o importanta deosebita contractului. Vei avea de semnat multe acte. Chiar daca unele dintre aceste documente par a fi standard, adevarul este ca poti negocia anumite detalii din contract.
Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

Daca ceva nu iti convine, vorbeste cu proprietarul si propune-i o cale de mijloc. Pana la urma, tu esti persoana interesata sa achizitioneze acea locuinta, nu?
De asemenea, nu uita de garantia de buna executie pentru instalatii si finisaje. Aceasta trebuie sa se regaseasca in contractul de vanzare cumparare al casei.

Cumpara casa pe care ti-o permiti

Toata lumea vrea o casa mare. Insa, nu toti isi permit sa o aiba. Asadar, decat sa faci fel de fel de rate, care te pot ruina, pentru achizitia unei vile pe care nu ti-o permiti, mai bine cauti una pentru bugetul tau.
In plus, pe langa cumpararea terenului si a constructiei, vei mai avea nevoie de bani si pentru alte detalii.

Bugetul alocat pentru mobila poate fi mai mare decat te-ai fi asteptat

Daca ai o locuinta noua, ai nevoie si de mobila noua, nu? Asadar, acest aspect este o alta investitie, iar in multe cazuri bugetul alocat pentru mobila poate insemna aproximativ 25% din valoarea casei. Da, piesele de mobilier costa destul de mult, mai ales cele calitative.
Citeste si:
Foloseste spatii depozitare profesionale pentru a scapa de mobila...
Foloseste spatii depozitare...

Ideal este sa nu te grabesti si sa achizitionezi intai obiectele cu adevarat necesare, precum mobilierul pentru dormitor, ori pentru bucatarie. Apoi, treptat, cumpara si celelalte lucruri.

Daca te-ai hotarat sa faci o schimbare in viata ta si sa devii proprietarul unei noi locuinte, ideal este sa te informezi si sa nu te grabesti.

Este normal sa te entuziasmezi gandindu-te ca urmeaza sa ai un loc al tau, care va fi asa cum ti-ai dorit. Insa, inainte de toate, stabileste care va fi bugetul pentru noua achizitie, decide-te in privinta locatiei si analizeaza cu grija contractul de vanzare-cumparare.

De asemenea, apeleaza la firme specializate, pentru a te asigura ca lucrurile nu vor fi facute de mantuiala.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.