Persoanele in varsta care fac mai multa activitate fizica - chiar daca este vorba doar de treburile casnice - pot combate astfel efectele dementei, sustin cercetatorii, potrivit Press Association.

Oamenii de stiinta au studiat creierele a 454 de persoane decedate la varsta adulta, dintre care 191 fusesera diagnosticate cu Alzheimer si alte forme de dementa.

Subiectii studiului participasera, in timpul vietii, la mai multe teste de gandire si memorie, desfasurate pe o perioada de 20 de ani. Varsta medie a decesului participantilor la cercetare a fost de 91 de ani.

Fiecare subiect a primit, in medie cu doi ani inaintea mortii, o bratara care inregistra non-stop toate activitatile, de la mersul prin casa, la exercitiile fizice.

Studiul a ajuns la concluzia ca un nivel mai ridicat de miscare zilnica este asociat cu o gandire si o memorie mai bune.

Rezultatul a ramas valabil chiar si atunci cand cercetatorii au constatat gravitatea leziunilor descoperite la nivelul creierului.

"Echipa de cercetatori a masurat nivelul activitatilor fizice al participantilor la studiu pe o perioada medie de doi ani inaintea decesului apoi a analizat tesutul cerebral dupa moarte constatand ca mai multa miscare poate avea un efect protector asupra creierului", a spus Aron S. Buchman, de la Rush University Medical Centre din Chicago, conducatorul cercetarii.

''Persoanele care au facut mai multa miscare au avut o gandire si o memorie mai bune in comparatie cu cei care nu s-au miscat la fel de mult. Concluzia noastra este ca miscarea ar putea actiona asemanator unei rezerve care ajuta la mentinerea capacitatilor cognitive atunci cand apar semne de dementa la nivelul creierului. Ceea ce este fascinant la aceasta cercetare este sugestia potrivit careia activitatea fizica nu ar avea ca efect incetinirea modificarilor aparute la nivelul creierului ca urmare a aparitiei dementei, ci ar putea ajuta creierul sa reziste acestor schimbari", spune James Pickett, conducatorul programului de cercetare din cadrul organizatiei Alzheimer's Society.

"Exercitiile fizice ar putea ajuta prin intarirea legaturilor dintre celulele cerebrale - denumite si rezerva cognitiva -, iar acest lucru determina un creierul mai rezistent la schimbarile care provoaca declinul cognitiv".

Citeste si:
Când este indicat să apelezi la un cămin bătrâni?
Când este indicat să apelezi...

Studiul a fost publicat miercuri in revista Neurology.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.