O echipa de cercetatori din Australia a identificat o noua tinta terapeutica ce vizeaza melanomul. Descoperirea ar putea contribui la o mai buna intelegere a modului in care se raspandeste acest tip de cancer de piele si la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente, relateaza Xinhua.

Cauza principala de deces in cazul pacientilor diagnosticati cu melanom este metastaza, procesul prin care cancerul se raspandeste in alte zone ale corpului. Desi in ultima vreme tratamentele personalizate si axate pe stimularea sistemului imunitar au inregistrat progrese, stadiile avansate ale bolii continua sa constituie o provocare avand un prognostic slab, a explicat intr-un comunicat Centenary Institute, un centru australian pentru cercetari medicale.

Australia si Noua Zeelanda inregistreaza cele mai mari rate de melanom din lume, doar in acest an estimandu-se ca au fost identificate peste 14.000 de noi cazuri, potrivit datelor institutului, scrie Agerpres.

Oamenii de stiinta din cadrul centrului, in colaborare cu unsprezece alte institutii de cercetare din Australia, au descoperit ca o proteina specifica numita RAB27A reprezinta principalul factor de raspandire a cancerului. Acest proces are loc prin secretarea unor structuri mici pro-invazive, asemanatoare unor bule, expulzate din celule.

"Reducerea la tacere" a expresiei proteinei a condus la stoparea procesului metastatic, au explicat oamenii de stiinta.

Concluziile studiului au fost publicate in International Journal of Cancer.

Descoperirea ofera cercetatorilor o noua modalitate prin care se poate tinti si trata in mod mai eficient melanomul, dupa cum a declarat principalul autor al studiului, Guo Dajiang.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.