Oamenii de stiinta din China au dezvoltat un nou material biodegradabil si bioactiv care stimuleaza procesul de vindecare si regenerare a pielii, informeaza vineri Xinhua.

Este dificil ca ranile de piele sa se vindece complet in cazuri precum arsuri pe zone intinse, infectii microbiene severe si forme acute de diabet. Ranile cronice sporesc considerabil durerile si costurile medicale ale pacientilor. Prin urmare, exista o mare nevoie de materiale biomedicale care sa faciliteze vindecarea ranilor si sa detina capacitati eficiente de combatere a infectiilor.

Cercetatorii de la Universitatea Xi'an Jiaotong din Shaanxi, o provincie din nord-vestul Chinei, au creat un tip de material biomimetic cu proprietati antibacteriene, care faciliteaza regenerarea pielii, scrie Agerpres.

Materialul are o elasticitate asemanatoare cu cea a pielii si detine o rata buna de biocompatibilitate, contribuind astfel la prevenirea infectiilor cu bacterii multirezistente.

In experimentele realizate pe soareci, materialul nou creat a ameliorat procesul de vindecare si regenerare a unor fanere (formatiuni epidermice, anexe ale pielii, care protejeaza organismul - par, unghii, pene, etc.) precum foliculii de par si, in final, a condus la o regenerare a tesutului tegumentar.

Acest biomaterial ar putea sa devina un pansament multifunctional si competitiv in cazuri de plagi infectate cu bacterii, grabind procesul de regenerare a pielii.

Studiul cercetatorilor chinezi ofera oamenilor de stiinta o noua abordare in ceea ce priveste strategiile adoptate pentru a dezvolta materiale biomedicale utilizabile in medicina regenerativa.

Cercetarea a fost publicata in revista ACS Nano.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.