Poluarea fonica a devenit un important factor de stres pentru majoritatea dintre noi. Zgomoteledin exterior ne afecteaza in mod direct odihna si implicit starea de sanatate, daca acestea sunt repetitive. Insa, din fericire, acum exista solutii de izolare fonica a intregii locuinte, aplicabile pentru pereti, podea, tavan si tamplarie.

Ce este izolarea fonica

Cand ne referim la izolare fonica Reynaers, aceasta are ca scop principal atenuarea, dar si eliminarea propagarii zgomotelor din interiorul locuintei.Pentru a ajuta izolarea fonica este nevoie de materiale si tehnici de izolare care au la baza notiunile acusticii. Un rol important in izolarea fonica il joaca etanseitatea la aer deoarece de fiecare data cand va exista o problema cu etanseitatea aerului, atunci se va ridica o problema si in ceea ce priveste izolarea fonica.
Tot mai multi oameni pun accent pe izolarea fonica pentru locuinta proprie pentru a crea un mediu linistit, dar si pentru cladiri si ansambluri de birouri pentru a spori gradul de concentrare al angajatilor.

Materiale pentru izolarea fonica:

- Vata de sticla - material care are o capacitate ridicata de absorbtie a sunetelor la grosimi mici si care se adapteaza perfect la corectia acustica.
- Vata bazaltica - Asigura un confort acustic si este in masura sa absoarba perfect sunetele. Vata bazaltica reduce simtitor zgomotele de impact.
- Spuma compozit poliuretan - Este un material foarte usor, dar care asigura o izolare fonica foarte buna, la fel si performanta termica.

Izolare fonica pentru pereti, ferestre si sol

  • Pentru izolarea fonica a ferestrelor este nevoie de o tamplarie foarte buna. In caz contrar, cadrele disjuncte lasa intre ele punti fonice si se infiltreaza zgomotele exterioare.
Pentru izolarea fonica, geamul este extrem de important, la fel si compozitia structurii - aluminiu, lemn sau PVC. Geamul clasic 4-6-4 sau 4-12-4 permite o izolare termica mai mult decat o izolare acustica. In prezent, geamul cu izolare ranforsata (GIR) este un model performant care asigura o izolare de circa 40 dB.
Alegerea corecta a sticlei este unul dintre pasii importanti deoarece vitrajul izolat fonic asigura un sistem performant de izolare
  • Pentru izolarea fonica a solului se poate acoperi pardoseala cu mocheta sau parchet flotant, dar si cu dala flotanta, un strat cu rol izolant care este acoperit cu o dala din beton armat si este detasata de pereti.
  • Izolare fonica pentru pereti. Sunt folosite panouri din gips carton cu o grosime de 4-10 cm, care se aplica usor cu adezivi dintr-un loc in altul.
Pentru izolare fonica pe structura metalica si placi de gips carton se foloseste izolare ranforsata de un gol de aer intre placile profilate si peretele existent. Se poate aplica si pe tavan. Pentru peretele secundar se aplica izolant simplu pe peretele originar care este mascat de un perete din caramizi, beton celular ori placi de faianta.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.