Presedintele Klaus Iohannis a declarat sambata, la Alba Iulia, ca avem datoria de a arata, prin ceea ce facem, ca suntem "continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri".

"Noi, cei de astazi, avem privilegiul de a fi mostenit rodul celui mai important proiect concretizat vreodata in spatiul stramosilor nostri. Este datoria si responsabilitatea noastra de a omagia trecutul si de a insufla generatiilor viitoare idealurile nationale reincarcate cu noi semnificatii. (...) Trebuie sa aratam generatiilor viitoare ca noi suntem, prin ceea ce facem, continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri", a spus seful statului la inaugurarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia.

Seful statului s-a declarat onorat sa fie presedinte al Romaniei in perioada Centenarului Marii Uniri.

"Sunt onorat sa fiu Presedinte al Romaniei in perioada Centenarului Marii Uniri si sunt foarte bucuros sa traiesc aceste momente in mijlocul dumneavoastra, pentru a celebra impreuna un secol de la nasterea statului nostru unitar modern.

Prin elitele intelectuale, politice, culturale si religioase prezente, cat si prin numarul impresionant de participanti, Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 dovedeste entuziasta si covarsitoarea sustinere pentru unire.

Din cuvantarile de la Alba Iulia de acum un secol, la fel ca cele din Iasi, Chisinau ori Cernauti, razbate asocierea dintre unitatea nationala si dezvoltarea tarii.

In viziunea fruntasilor politici ai momentului, precum George Pop de Basesti, Stefan Cicio – Pop, Iuliu Maniu ori Vasile Goldis, statul national reprezenta, prin domnia legii si democratizare, instrumentul realizarii unei armonii sociale si calea unei modernizari de factura occidentala.

Datorita angajamentului conducatorilor sai, contributiei intelectualilor si vointei populare, Marea Unire a valorificat apropierea dintre romani si minoritatile nationale, pentru construirea unui stat al demnitatii umane, al bunei convietuiri si al tolerantei.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

La 1 Decembrie 1918, Iuliu Maniu se intreba cum poate multumi sortii pentru implinirea unirii. Tot el raspundea: „Multumirea si recunostinta noastra fata de aceasta gratie a Providentei nu ne-o putem arata decat dovedindu-ne vrednici in aceste sarbatoresti clipe de insemnatatea timpurilor pe care le traim”. Sensul profund al acestor cuvinte este la fel de valabil si astazi.

Trebuie sa aratam generatiilor urmatoare ca noi, cei care aniversam Centenarul, suntem, prin ceea ce facem, continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri.

Simbolul acestei zile, Monumentul Centenarului Marii Uniri, intruchipeaza imbratisarea de acum un secol dintre romanii aflati de o parte si de alta a Carpatilor.

Va chem sa pastram in suflete recunostinta noastra pentru fauritorii modernitatii Romaniei, construind in acelasi timp un viitor mai bun pentru cetatenii ei!

Citeste si:
Cum va fi sărbătorită Ziua Națională a României la Alba Iulia
Cum va fi sărbătorită Ziua...

Romania noastra, pe care dorim sa o transmitem urmasilor nostri, va fi o tara demna si puternica, bine integrata, prin educatie, cultura si creativitate, intr-o Europa a valorilor, prosperitatii si libertatii".

Seful statului a fost primit cu aplauze si cu urale la evenimentele de la Alba Iulia.

Printre cei care participa la evenimentele de la Alba Iulia se numara patriarhul Daniel si procurorul general, Augustin Lazar.

Presedintele Klaus Iohannis a depus, sambata, o coroana de flori la bustul Regelui Ferdinand "Intregitorul". El asista la ceremonia militara organizata la Alba Iulia cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei.

Sambata dimineata, seful statului a participat la parada militara de la Arcul de Triumf din Bucuresti.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.