Aspirina, folosita in doze reduse, ar putea diminua gravitatea simptomelor si anomaliilor sistemului imunitar la pacientii cu scleroza multipla, dupa ce a fost verificata eficienta sa intr-un test realizat pe soarecii de laborator, potrivit unui studiu publicat marti de revista Science Signaling si citat de EFE.

Potrivit studiului, aspirina administrata pe cale orala la cobai a redus severitatea simptomelor, a franat degradarea mielinei si a inhibat infiltrarea de celulele in maduva spinarii. Cantitatea de aspirina administrata soarecilor a fost cea a unei doze din versiunea pentru copii a acestui medicament prescris adultilor.

Scleroza multipla este o boala degenerativa care afecteaza peste 2,3 milioane de persoane din lume si care este provocata de pierderea mielinei, o proteina a sistemului nervos responsabila cu transmisia impulsurilor la creier si cu protectia neuronilor.

Cercetatori de la Universidad Rush din Chicago au descoperit acest efect, pana acum necunoscut, al aspirinei, un medicament obisnuit pentru tratarea durerii.

Intr-o cantitate mica, aspirina a fost capabila sa stimuleze producerea de celule pozitive pentru transmisia nervoasa si a franat in acelasi timp activitatea celulelor maligne -Tregg- care ataca sistemul nervos, degradeaza mielina si sunt responsabile de dezechilibrul care provoaca scleroza multipla, scrie Agerpres.

Grupul de cercetatori, in frunte cu Susanta Mondal, a evidentiat siguranta conferita de principiul activ al aspirinei si facilitatea sa de administrare, astfel incat acest medicament ar putea fi utilizat si ca terapie de sprijin pentru pacientii care sufera de scleroza multipla, sau de alte afectiuni neurologice asociate unor disfunctii ale celulelor Treg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.