Conjunctivita reprezinta o afectiune frecvent intalnita care se manifesta prin inflamarea membranelor interioare ale pleoapelor si a celor care acopera sectiunea alba a ochilor. Aceasta se manifesta si prin inrosire, fiind, de regula, cauzata de diversi virusi sau de anumite infectii bacteriene.

Exista si o serie de agenti chimici sau afectiuni care pot fi considerate printre cauzele conjunctivitei la copii si adulti. Sa descoperim impreuna astazi si alte posibile cauze declansatoare ale vasodilatatiei conjunctivale.

Cele mai frecvente cauze ale conjunctivitei

Membrana conjunctiva captuseste pleoapele si globul ocular, avand rolul de protectie si de mentinere a umiditatii ochilor. Atunci cand apar inflamatii la nivelul acesteia, diagnosticul medicilor oftalmologi este, de regula, cel de conjunctivita.

Cauzele acestei afectiuni inflamatorii pot fi variate, de la cele de natura bacteriana la cele virale, alergice sau reprezentate de diversi factori iritanti. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale conjunctivitei:

  • Infectiile cu diversi virusi precum cel rujeolic, adenovirusurile sau virusurile hepatice.
  • Infectiile cauzate de diverse bacterii precum stafilococul sau streptococul.
  • O gama diversa de alergeni precum polenul, praful, substantele continute de produsele cosmetice sau de detergenti.
  • Diversi factori iritanti precum fumul de tigara, clorul si substantele incluse in diverse produse destinate curateniei.

Factori de risc in cazul conjunctivitei

Exista o serie de factori de risc importanti care pot contribui la declansarea simptomelor specifice conjunctivitei. Iata care sunt acestia:
  • Frecventarea spatiilor neigienizate corespunzator precum piscinele sau strandurile.
  • Frecventarea diverselor colective - in special in cazul copiilor (scoli, gradinite).
  • Folosirea bunurilor care au fost utilizate anterior si de alte persoane (prosoape, produse cosmetice).
  • Expunerea constanta la diversi poluanti atmosferici precum gazele industriale sau praful.

Simptome frecvente ale conjunctivitei

Iata care sunt cele mai frecvente simptome ale conjunctivitei:
  • Roseata ochilor;
  • Pleoape umflate;
  • Lacrimare excesiva;
  • Senzatia de mancarime la nivelul ochilor;
  • Sensibilitate la lumina.

Conjunctivita - Informatii utile

Hiperemia conjunctivala este cauzata de eliminarea histaminei produse de diversele iritatii aparute la nivelul conjunctivei. Nu doar traumele mecanice pot cauza aceasta afectiune ci si actiunea diverselor solutii chimice care pot provoca reactii alergice.

Iata si alte informatiile utile despre vasodilatatia conjunctivala:

  • Inrosirea ochilor nu reprezinta singurul simptom luat in calcul pentru diagnosticarea corecta a conjunctivitei.
  • Conjunctivita nu este o afectiune dureroasa insa necesita un tratament eficient pentru evitarea riscului de aparitie a complicatiilor.
  • Conjunctivita virala poate avea o evolutie rapida la nivelul ochilor atunci cand este in forma severa si poate determina scaderea acuitatii vizuale si aparitia unor hemoragii subconjunctivale.
  • Conjunctivita alergica este frecvent intalnita primavara datorita polenului insa poate fi diagnosticata si in alte perioade din an, avand ca si cauze principale praful, mucegaiul sau utilizarea unor produse de ingrijire personala neigienizate corespunzator in prealabil.
Pentru diagnosticarea corecta a conjunctivitei si identificarea cauzelor declansatoare ale acestei afectiuni inflamatorii, este necesara realizarea unui consult medical de specialitate. Medicul oftalmolog poate stabili specificul afectiunii cu care va confruntati prin analiza cauzelor si a simptomelor identificate sau prin efectuarea altor teste de specialitate. In anumite cazuri, poate fi stabilit si un diagnostic de conjunctivita persistenta, care poate reprezenta un simptom important al aparitiei altor boli la nivelul organismului.
Citeste si:
România are cele mai mari creșteri de preț la gaze și energie...
România are cele mai mari...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.