Proiectul de Lege a Manualului, dupa aproape un an de la initierea sa de catre Guvern, a sfarsit prin a fi respins de catre Parlament, din cauza motivelor de neconstitutionalitate, anunta reprezentantii USR.

"Aceasta situatie ar trebui sa ridice semne de intrebare cu privire la modul in care actuala majoritate parlamentara intelege sa legifereze si sa respecte interesele invatamantului romanesc. O lege a manualului realizata fara consultari publice, al carei scop a fost monopolizarea pietei libere, bazata pe concurenta si eliminarea diversitati suporturilor didactice din scoli, nu ar fi putut produce niciodata efecte benefice sistemului de educatie.

Totodata, trebuie sa avem in vedere precedentele existente la nivelul Uniunii Europene in care tari precum Polonia si Ungaria au incercat sa vina cu acte normative similare, dar care au fost condamnate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru incalcarile repetate ale principiului economiei de piata si al concurentei, ca factor care genereaza calitate si diversitate.

Avand in vedere importanta proiectelor de lege din domeniul educatiei cu privire la manualele scolare solicit actualei majoritati parlamentare, dar si celorlalte partide parlamentare sa gaseasca un consens in ceea ce priveste reforma invatamantului romanesc. Educatia nu trebuie sa reprezinte un domeniu din care sa speculam un capital politic, ci trebuie sa redevina o prioritate nationala", se arata intr-un comunicat al formatiunii.

"Lansez un apel la consens si responsabilitate catre actuala majoritate parlamentara in ceea ce priveste revenirea la piata libera si concurentiala a manualelor care permite accesul la o educatie de calitate in acord cu valorile europene", transmite deputatul USR Cristina Iurisniti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.