Consumul unei cantitati exagerate de vitamina A poate contribui la reducerea densitatii osoase, conform unui studiu clinic efectuat pe soareci de o echipa de oameni de stiinta din Suedia, citat marti de Xinhua.

Cercetarea, publicata in cel mai recent numar al Journal of Endocrinology, a relevat ca un aport sustinut de vitamina A, la niveluri cu 4,5 - 13 ori mai mari decat doza zilnica recomandata (DZR) pentru oameni a provocat o fragilizare semnificativa a oaselor.

Concluziile sugereaza ca este nevoie de precautie in ceea ce priveste suplimentarea dietei cu vitamina A, un nutrient esential, important in cadrul a numeroase procese biologice, inclusiv pentru crestere, imunitate si functionarea organelor.

Corpul uman nu poate produce vitamina A, insa o alimentatie sanatoasa, care include carne, produse lactate si legume ar trebui sa fie suficienta pentru satisfacerea nevoilor nutritionale.

Studii anterioare realizate pe soareci au demonstrat ca excesul de vitaminei A pe termen scurt, la echivalentul a 13 pana la 142 de ori fata de DZR pentru oameni are ca rezultat reducerea densitatii osoase si cresterea riscului de fracturi dupa doar una sau doua saptamani de administrare, scrie Agerpres.

Acest studiu este primul care ia in considerare efectele pe termen lung ale unor doze mai mici de vitamina A, mai apropiate de cele consumate de persoanele care isi administreaza suplimente.

In cadrul acestui studiu, Ulf Lerner si colegii sai de la Universitatea Göteborg, au notat ca soarecii care au primit doze mici de vitamina A, echivalente cu o cantitate cu 4,5 pana la 13 ori mai mare decat DZR pentru oameni, pe o perioada mai lunga de timp, au prezentat o fragilizare a oaselor dupa doar opt zile de administrare, proces ce a progresat pe perioada celor zece saptamani de studiu.

O dieta echilibrata este suficienta pentru satisfacerea nevoilor de vitamina A ale corpului, au mentionat autorii cercetarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.