In fiecare an, in intreaga lume, se inregistreaza aproape 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de san, iar aproape 500.000 de femei mor anual din aceeasi cauza, arata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

"Peste un sfert din cazurile oncologice sunt la san, iar aceasta este cea mai frecventa forma de cancer care apare la femei. Totul poate porni de la un simplu nodul. Desi una din opt persoane de sex feminin poate dezvolta cancer de san in cursul vietii, studiile arata ca 90% din femei nu au participat niciodata la un program de screening oncologic", se arata intr-un comunicat.

CNAS tine sa mentioneze ca este implicata activ in tratamentul tuturor afectiunilor oncologice, prin programul national de sanatate specific, subliniind ca in 2018, sunt cuprinsi circa 130.000 de bolnavi in program, tratamente oncologice fiind finantate cu aproape 1,5 miliarde lei

"Distinct de acest program, CNAS asigura prin contractele de tip cost-volum o serie de medicamente inovative, unele dintre acestea avand drept indicatie terapeutica si cancerul mamar.

Pentru ca femeile care au fost supuse unei operatii de extirpare totala sau partiala a sanului sa poata reveni la o viata normala, in cadrul programului national oncologic al CNAS functioneaza si un subprogram de endoprotezare si reconstructie mamara", mai mentioneaza sursa citata.

Ce poti face pentru a descoperi cancerul la san

"Dar trebuie sa stii ca aceasta forma de cancer poate fi vindecata numai daca este descoperita intr-un stadiu incipient.

Ce poti face?

  • In primul rand, sa-ti verifici regulat sanii si daca observi noduli sau schimbari neobisnuite in aspectul lor sa te prezinti la doctor.
  • De asemenea, poti face controale medicale periodice si te poti inscrie in programe de screening oncologic.
  • Trebuie sa stii ca riscul cancerului de san creste odata cu varsta si daca exista precedente oncologice in familie, daca nu ai dus o sarcina la termen pana la 30 de ani si daca nu ai alaptat.

Insa, exista si alti factori de risc, pe care-i poti evita:

  • supraponderabilitatea
  • sedentarismul
  • fumatul
  • hrana nesanatoasa", arata CNAS.
Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.