Dieta mediteraneana, bazata de fructe, legume proaspete, nuci si peste, ar putea contribui la scaderea cu o treime a riscului de aparitie a depresiei, potrivit unui studiu publicat in revista Molecular Psychiatry, informeaza PA.

In schimb, o dieta bogata in grasimi saturate, glucide si alimente procesate este asociata cu o crestere a riscului de depresie.

Coordonatorul studiului, Camille Lassale, cercetatoare la departamentul de epidemiologie si sanatate publica din cadrul University College London (UCL), a declarat: "Sunt dovezi convingatoare ce arata ca exista o relatie intre calitatea dietei si sanatatea mintala. Aceasta relatie merge dincolo de efectele dietei asupra marimii corporale si de alte aspecte ale sanatatii, care, la randul lor, pot sa afecteze starea de dispozitie".

"Am agregat rezultatele furnizate de un numar mare de studii si am remarcat ca exista un tipar clar, potrivit caruia respectarea unei diete mai sanatoase, bogata in plante si antiinflamatoare poate sa contribuie la prevenirea depresiei", a adaugat cercetatoarea britanica.

Savantii londonezi au analizat datele provenind de la 41 de studii, inclusiv de la patru cercetari care au analizat legatura dintre dieta mediteraneana traditionala si sanatatea mintala in randul unui grup de 36.556 de adulti.

Persoanele care au adoptat o dieta care se asemana cel mai mult cu cea mediteraneana au prezentat un risc cu 33% mai mic de a dezvolta depresie in urmatorii 8-12 ani, in comparatie cu voluntarii ale caror diete semanau cel mai putin cu dieta mediteraneana.

Cinci dintre studii au analizat impactul avut de o dieta cu alimente inflamatorii asupra sanatatii mintale in cazul a 32.098 de adulti din lumea intreaga, scrie Agerpres.

O dieta scazuta in grasimi saturate, glucide si alimente procesate a fost asociata cu o reducere cu 24% a riscului de aparitie a depresiei in urmatorii 5-12 ani.

"O dieta pro-inflamatoare poate sa induca o inflamatie sistemica, iar asta poate sa creasca in mod direct riscul de depresie. Totodata, apar tot mai multe dovezi ce arata ca relatia dintre intestine si creier joaca un rol cheie in sanatatea mintala si ca aceasta axa este modulata de bacteriile gastrointestinale, ce pot fi modificate prin dietele noastre"
, a explicat coordonatoarea acestei meta-analize.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Rezultatele noului studiu echivaleaza cu faptul ca "acum exista argumente puternice" in sprijinul teoriei potrivit careia dieta ar trebui sa fie considerata o parte a tratamentului folosit in cazul bolilor ce afecteaza sanatatea mintala, a adaugat coautoarea studiului, Tasnime Akbaraly.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.