Achizitia unei locuinte poate fi una dintre cele mai importante investitii din viata fiecaruia dintre noi, din punct de vedere financiar. Costurile pot fi majore, iar intregul proces de obtinere poate fi unul greoi, consumator de timp si energie. Inainte de marea decizie, iti punem la dispozitie informatii utile despre optiunile avantajoase prin care iti poti cumpara o locuinta.

Cum sa devii usor proprietarul locuintei mult visate

De cele mai multe ori, romanii apeleaza la creditele bancare pentru a-si putea achizitiona o locuinta. Bancile ofera programe avantajoase, iar conditiile de accesare nu sunt deloc pretentioase. Iata care sunt programele prin care iti poti cumpara o casa!

Programul Prima Casa. Este una dintre platformele cele mai accesate pentru obtinerea unui credit imobiliar. Este un program pe care il initiaza guvernul, cu rolul de a sustine mai multe sectoare economice. Programul se desfasoara de mai multi ani si pare ca va functiona in aceleasi conditii si anul viitor, programul Prima Casa 2019 fiind asteptat de multi dintre romanii care isi doresc sa cumpere o casa. Obiectivul programului este deblocarea, dar si sustinerea activitatii de creditare, care impulsioneaza domeniul constructiilor. Prima Casa functioneaza deoarece statul pune la dispozitie un procent de aproximativ 50% din imprumuturile acordate de banca, singura conditie este aceea ca bancile sa ofere credite mai ieftine, pentru a fi mai usor accesibile de un public variat.

Credit ipotecar. Din punct de vedere al accesibilitatii, al doilea program de creditare care te poate transforma direct in proprietar. Creditul ipotecar iti poate pune la dispozitie suma de bani de care ai nevoie pentru a-ti cumpara o locuinta, insa diferenta consta in avansul pe care esti nevoit sa il achiti la inceputul creditului. Daca la Prima Casa esti nevoit sa achiti un procent de 5% din suma totala pe care banca ti-o ofera, la creditul ipotecar, va trebui sa achiti un procent de 15% in avans. Avantajul este ca daca nu iti doresti ca imprumutul sa se intinda pe 30 de ani, atunci creditul ipotecar este solutia potrivita.

Rate la dezvoltator. Este sistemul de creditare prin care poti deveni proprietarul unei locuinte, dar fara sa faci imprumut la banca. Ratele direct la dezvoltator inseamna sa inchei un contract cu dezvoltatorul, pe o perioada mai scurta de timp, pana la 15 ani, in functie de intelegerea initiala. Se plateste o rata lunara dezvoltatorului, in functie de pretul locuintei. Daca iti doresti sa devii proprietarul unei locuinte cu acte in regula intr-un timp mai scurt, atunci acest tip de creditare este o solutie, insa trebuie sa iei in calcul faptul ca ratele sunt mai mari decat cele obisnuite ale celorlalte credite. Ratele direct la dezvoltator permit o desfasurare mai rapida a constructiilor, banii fiind reinvestiti imediat in apartamente nou construite.

Citeste si:
7 lucruri de tinut cont inainte de a-ti cumpara o locuinta
7 lucruri de tinut cont...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.