Referendumul care are drept scop modificarea definitiei familiei in Constitutia Romaniei ar putea conduce la incalcarea normelor internationale privind drepturile omului si la cresterea discriminarii cu caracter homofob in tara, a declarat Amnesty International, care s-a alaturat altor organizatii pentru apararea drepturilor omului pentru a se adresa in acest caz Curtii Constitutionale a Romaniei, informeaza un comunicat publicat luni de Amnesty International.

Amnesty International impreuna cu ECSOL (Comisia Europeana privind Dreptul la Orientare Sexuala) si ILGA-EUROPE (filiala europeana a Asociatiei Internationale a persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transgender) au inaintat o cale de atac legala privind constitutionalitatea votului din 7 octombrie. Referendumul ar putea face imposibila protejarea in viitor a uniunilor intre persoanele de acelasi sex. In prezent, cuplurile de acelasi sex nu au dreptul la uniuni civile sau la casatorie in Romania.

"In loc sa recunoasca ca toata lumea ar trebui sa se bucure de aceleasi drepturi si de protectie egala in fata legii, referendumul promoveaza homofobia si ar putea duce la modificari constitutionale care ar putea incalca dreptul european si international", a declarat Arpi Avetisyan, avocat al ILGA Europe, potrivit comunicatului AI. "Daca va fi adoptat, acest amendament la Constitutie ar constitui in mod clar un pas inapoi pentru Romania si ar avea repercusiuni grave asupra vietii familiilor care nu au la baza casatoria", a declarat Barbora Cernusakova, specialist al Amnesty International, Agerpres.

Propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie a fost adoptata pe 11 septembrie in plenul Senatului.

Potrivit modificarii propuse pentru articolul 48 din Constitutie, "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.