Copiii cu atrofie musculara spinala vor beneficia de tratament in cel mult o luna, sustine ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

"In Romania, functioneaza Programul national pentru boli rare. (...) Anul acesta au fost introduse 36 de molecule noi, medicamente inovative pentru diverse patologii, printre care si bolile rare. Exista tratamente care au fost introduse acum trei luni prima data precum spinraza, acestea nu au fost bugetate de la inceputul anului, de aceea a fost nevoie sa asteptam rectificarea bugetara pentru ca aceste tratamente sa poata incepe. S-a publicat in Monitorul Oficial introducerea acestei noi molecule, iar intr-o saptamana am avut si protocolul. Nu cred ca a fost vina noastra ca rectificarea a intarziat atat de mult, nepermis de mult pentru acesti pacienti. (...) Din punctul meu de vedere, maxim o luna ar fi termenul pesimist, pentru ca avem aprobarile, avem protocoalele, rectificarea este facuta, urmeaza sa se trimita filele de buget si sa se faca achizitia. O luna ar fi un termen pesimist din punctul meu de vedere", a declarat Sorina Pintea, luni, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Ea a punctat ca Ministerul Sanatatii a dat "tot concursul pentru rezolvarea problemelor micutilor pacienti". "S-au modificat protocoalele privitoare la adulti, astfel incat si copiii vor putea beneficia de tratamentele inovative pe anumite patologii. Urmeaza sa publicam ordinul de ministru in Monitorul Oficial. Faptul ca au fost niste sincope nu ne bucura, pentru ca interesul meu ca ministru este ca atunci cand avem acces la un medicament sau tratament acesta sa fie pus in aplicare", a explicat ministrul.

Sorina Pintea a precizat ca nu exista un registru al pacientilor care beneficiaza de tratament cu spinraza. "Pentru tratamentul cu spinraza identificarea numarului pacientilor n-as spune ca a fost dificila, pentru ca nu exista un registru al acestor pacienti. Registrul pe care il construim acum - am luat date prin comisiile de specialitate, de la spitale, in acest moment avem 54 de pacienti care au nevoie de acest tratament pe baza criteriilor de admisie in tratament stabilite de comisiile MS", a spus Pintea.

Citeste si:
Liviu Pop scapă de acuzațiile din dosarul Sorinei Pintea: „Adevărul...
Liviu Pop scapă de acuzațiile...

Ministrul a aratat ca tratamentul cu spinraza este decontat in Romania in proportie de 100%, iar anul viitor acesti pacienti vor beneficia de continuitate in tratament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.