Consiliul Judetean (CJ) Olt va organiza pe 7 octombrie referendum pentru atribuirea numelui Olt-Romanati judetului, in aceeasi zi in care va fi organizat si referendumul privind redefinirea familiei in Constitutie, conform unei hotarari adoptata luni, intr-o sedinta extraordinara.

La referendumul local din 7 octombrie, cetatenii judetului Olt sunt chemati sa se pronunte prin "Da" sau "Nu" la intrebarea: "Sunteti de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanati judetului Olt?".

Pentru organizarea referendumului pentru schimbarea denumirii judetului, CJ Olt a alocat 900.000 de lei, insa potrivit presedintelui institutiei, Marius Oprescu, este posibil sa nu fie cheltuita intreaga suma pentru ca vor fi aceleasi sectii de vot si acelasi personal din sectiile de votare ca la referendumul national pentru redefinirea familiei, doar ca vor fi alte buletine vot, stampile, urne separate. Campania de informare a cetatenilor va fi, de asemenea, asigurata tot din fonduri locale, informeaza Agerpres.

Marius Oprescu spune demersul de atribuire a numelui Olt-Romanati se constituie intr-o reparatie morala fata de locuitorii fostului judet Romanati si ca populatia nu va fi nevoita sa schimbe documentele in situatia validarii referendumului, deoarece legea prin care va fi validat va prevede ca documentele sa fie schimbate numai la expirarea termenului de valabilitate stabilit la emitere.

Oprescu a calificat drept false informatiile potrivit carora va fi nevoie de schimbarea documentelor daca judetul se va numi Olt-Romanati.

Intrebat daca cetatenii vor fi nevoiti sa schimbe placutele de inmatriculare de la masini, Oprescu a sustinut ca nu va fi cazul deoarece ele vot ramane asa cum sunt in prezent.

"Completarea denumirii actualului judet Olt cu sintagma Romanati reprezinta o reparatie morala si istorica pentru locuitorii vechiului judet Romanati, care prin contributia spirituala, culturala si artistica adusa au imbogatit patrimoniul cultural al judetului nostru", se arata in hotararea de CJ adoptata luni.

Daca referendumul va fi validat si majoritatea voturilor vor fi pentru denumirea de Olt-Romanati, va fi necesara validarea consultarii si a rezultatelor printr-o lege adoptata de Parlament.

Citeste si:
Betty Salam, adevărul din spatele numelui său de scenă. De ce nu...
Betty Salam, adevărul din...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.