Social 26 August 2018 21:45 de Clara Vacaru
Un sistem de inteligenta artificiala capabil sa faca diferenta dintre stirile reale si cele false - adesea cu rate de succes mai bune decat ale oamenilor - a fost dezvoltat de cercetatoarea de origine romana Rada Mihalcea, profesor de informatica la Universitatea din Michigan, Statele Unite. Un astfel de sistem poate ajuta platformele de social media, motoarele de cautare si agregatoarele de stiri pentru a filtra articole destinate sa dezinformeze, relateaza site-ul digitaltrends.com.

"Ca toata lumea, am fost deranjati de efectele negative pe care stirile false le pot avea asupra evenimentelor politice majore si asupra vietii cotidiene", a declarat pentru Digital Trends Rada Mihalcea, care a dezvoltat sistemul impreuna cu o echipa de cercetatori.

"Grupul meu a facut eforturi considerabile, timp de aproape zece ani, pentru detectarea inselaciunilor. Am vazut o oportunitate pentru a rezolva o problema sociala majora prin expertiza pe care am acumulat-o de-a lungul anilor".

Mihalcea si echipa ei au dezvoltat un algoritm lingvistic care analizeaza discursul scris si cauta indicii, cum ar fi structura gramaticala, punctuatia si complexitatea, care pot oferi semne revelatoare de stiri false. Deoarece multe site-uri agregatoare de stiri si de social media din ziua de astazi se bazeaza pe editorii umani pentru a detecta dezinformarea, asistenta din partea unui sistem automatizat ar putea contribui la eficientizarea procesului.

Pentru a-si forma sistemul, cercetatorii au reprezentat caracteristici lingvistice precum punctuatia si alegerea cuvintelor ca niste date, apoi au introdus aceste date intr-un algoritm.

"Interesant este faptul ca algoritmii cautati nu sunt intotdeauna intuitivi pentru utilizatori", a spus Mihalcea. "In aceasta cercetare si in alte cercetari pe care le-am realizat cu privire la inselaciuni, am descoperit de exemplu ca utilizarea cuvantului 'eu' este asociata cu adevarul. Este usor pentru un algoritm sa numere de cate ori este folosit acest cuvant si sa faca diferenta. Cu toate acestea, oamenii nu fac o astfel de numarare in mod natural si, desi este usor, acest lucru le-ar distrage atentia de la intelegerea propriu-zisa a textului".

Sistemul a demonstrat o rata de succes de 76% la detectarea stirilor false, comparativ cu aproximativ 70% in cazul oamenilor. Mihalcea prevede ca un astfel de sistem poate ajuta atat agregatoarele de stiri, cat si utilizatorii finali sa faca distinctia intre relatarile reale si cele intentionat false.

Citeste si:
Un test de sange ar putea detecta cancerul mamar cu cinci ani...
Un test de sange ar putea...

Cu toate acestea, algoritmul nu-i poate inlocui complet pe oameni. In primul rand pentru ca acesta nu face verificari, asa incat un continut bine intentionat (dar in cele din urma fals) tot va trece de filtre.

Echipa condusa de Rada Mihalcea a prezentat in mod detaliat sistemul si rezultatele cercetarii la Conferinta Internationala de Lingvistica Computationala din Santa Fe, capitala statului american New Mexico, pe 24 august.

Sursa: Agerpres.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.