Social 22 August 2018 17:20
Atentia acordata sanatatii inimii si arterelor reduce riscul de declin cognitiv si dementa la varsta inaintata, au dovedit cercetarile efectuate de o echipa de oameni de stiinta din Franta.

Cercetatorii au studiat date prelevate de la 6.626 de participanti cu varsta medie de 73,7 ani, analiza concentrandu-se asupra unor aspecte diferite ale stilului de viata al acestora, relateaza Press Association.

Sapte factori de stil de viata care imbunatatesc sanatatea cardiovasculara au fost asociati cu reducerea riscului de a dezvolta dementa. Acestia sunt: evitarea fumatului si a greutatii excesive, exercitiile fizice regulate, consumul de peste de doua ori pe saptamana sau mai des, alimentatia bogata in fructe si legume, mentinerea glicemiei la un nivel sanatos si tensiunea arteriala normala.

Cu fiecare ''valoare optima'' riscul de dementa este redus cu 10%, au precizat cercetatorii, scrie Agerpres.

Studiul, condus de dr. Cecilia Samieri de la Universitatea din Bordeaux, Franta, este publicat in Journal of the American Medical Association.

''Dintre toate afectiunile din Marea Britanie, dementa este in prezent cea mai importanta cauza de deces, prin urmare explorarea factorilor care ar putea reduce riscul de aparitie a acestei boli devastatoare este fundamentala pentru infrangerea ei'', a notat dr. Doug Brown de la organizatia Alzheimer's Society.
''Cunoastem ca ceea ce este benefic pentru inima este benefic si pentru cap, iar acest studiu sustine aceasta teorie demonstrand ca a avea grija de sanatatea cardiovasculara poate ajuta mai tarziu in viata la incetinirea declinului cognitiv si la reducerea riscului de a dezvolta dementa. Desi acest studiu nu a examinat daca participantii au avut inimi sanatoase in prima parte a vietii lor - ceea ce ar fi facut ca mai putini dintre ei sa dezvolte dementa mai tarziu - toata lumea ar trebui sa ia masuri inca de la o varsta frageda'', a declarat dr. Brown amintind in acest sens importanta unei alimentatii echilibrate, evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool si miscarea regulata.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.