Social 16 August 2018 17:12
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat ca pana miercuri 64 de persoane care au participat la incidentele din 10 august din Piata Victoriei s-au prezentat la spital, iar joi - 16.

"Pana ieri (miercuri -n.r.) au fost 64 de pacienti care s-au prezentat si joi 16 care s-au prezentat la spital. Majoritatea ieri s-au prezentat la spital pentru ca s-a intensificat pe Facebook discutia ca trebuie toata lumea sa mearga la control. Ganditi-va ca daca toti cei care au fost in piata ar lua in serios ce s-a scris pe Facebook, ca toata lumea sa mearga la control la medic, noi ne-am fi blocat complet Unitatile de Primiri Urgente", a spus Arafat joi la Digi 24.

El a explicat ca majoritatea celor care s-au prezentat la spital au avut temeri pentru ca au fost expusi la gazele lacrimogene folosite de jandarmi.

"S-au facut analize si din ce stiu de la colegii nostri nu s-a constat nimic. (...) Sunt doua grupuri de oameni care au venit: oameni cu probleme - mai putini - si au venit oameni mai multi care au venit de teama", a punctat Raed Arafat.
Acesta a explicat ca daca oamenii nu prezinta simptome inseamna ca au trecut peste situatia respectiva si nu are rost sa se duca la spital, scrie Agerpres.

Arafat: Nu tot ce scrie pe Facebook este realitate

"Nu tot ce scrie pe Facebook este realitate si lumea trebuie sa aiba discernamant. Citeste, are liber acces la toate informatiile, dar totusi sa trieze informatiile cu capul lor, cu creierul lor si sa analizeze si sa vada oare informatia asta poate sa fie adevarata", a afirmat Arafat, joi, la Digi 24.

El a dat ca exemplu o solicitare la 112 prin care se spunea ca este un miros puternic de gaze in Piata Victoriei.

"Am sa va dau un exemplu: acum doua zile a sunat cineva la 112 si a spus ca este un miros puternic de gaze, sa vina pompierii repede in Piata Victoriei. Au aparut pompierii acolo, normal, persoana care a solicitat stia foarte bine cu ce vin pompierii (...), masina speciala pentru investigarea gazelor, substantelor chimice. Pompierii au preluat mai multe prelevari si toate rapoartele prelevarilor au fost negative. Au plecat. Au trecut cateva ore. Poza lor acolo a fost pe un cont de Facebook si totul corelat cu o investigare care se face pe arme de razboi, si cu ONU, si cu toate aceste lucruri. Astfel de stiri trebuie sa fie extrem de atent gandite de populatie si filtrate", a explicat Arafat.
Acesta le-a recomandat oamenilor ca atunci cand vad o informatie pe Facebook "sa citeasca cu creierul, nu cu emotiile, si sa diferentieze ce poate fi adevarat de ce nu poate fi adevarat".
Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.