Social 12 August 2018 14:19
16 organizatii neguvernamentale au semnat o scrisoare publica in care isi exprima revolta fata de violentele manifestate in Piata Victoriei.

"In anul Centenarului Marii Uniri, 2018, noi, femeile active civic, ne exprimam revolta profunda fata de cruntele violente indreptate impotriva cetatenilor romani, fizice sau verbale. Chemam institutiile publice la dialog si la intelepciune. Ne educam copiii si tinerii sa dialogheze, nu sa se bata. Chemam institutiile publice sa reactioneze doar impotriva celor care comit acte de violenta, nu impotriva cetatenilor pasnici. Nimic nu justifica tratamentul violent al jandarmilor impotriva oamenilor simpli, pasnici, cu mainile ridicate. La fel cum nimic nu justifica loviturile violente asupra jandarmilor din partea celor care nu aveau nicio legatura cu nemultumirile reale ale protestatarilor. Ne educam copiii si tinerii sa-si iubeasca tara, dreptatea, democratia si sa lupte pentru ea. Chemam institutiile publice sa renunte la strategiile violente de intimidare a protestatarilor. Cei cu minte si cu suflet au argumente. Cei cu drag pentru acest pamant, pentru fratii nostri romani, pentru limba si pentru credinta romaneasca nu recurg la intimidare si nici la reprimarea cetateniei active manifestate public", se arata in scrisoarea transmisa duminica Agerpres.

Semnatarii documentului mai mentioneaza ca romanii si-au castigat "cu sange" dreptul de a-si striga durerea, de a-si cere dreptatea, dupa decenii de tacere.

"Incompetenta si hotia au starnit revolta reala a romanilor. Facem un apel catre toate partidele politice sa inteleaga aceasta realitate, sa nu incerce sa joace la ruleta politica revolta romanilor. Astazi, revolta romanilor este mai mare decat forta oricarui partid politic. Este momentul sa ne asumam vina de a nu fi facut destul pentru a preintampina astfel de evenimente violente. Asumarea nu inseamna doar recunoastere, ci si actiune. Prima noastra vina tine de insuficienta educatie civica care ne transforma cetatenii in victime ale violentei. Mecanismele democratice care sa permita cetatenilor sa-si faca vocea auzita, dar si sa influenteze in mod real deciziile si politicile publice, mai buna functionare a autoritatilor publice ar trebui sa devina o prioritate nationala. Motiv pentru care punem la dispozitie ideile si resursele noastre pentru a genera aceste rezultate bune, pentru stimularea cetateniei active atat de necesare si pentru ca violenta sa nu mai fie efectul functionarii deficitare a statului si democratiei", mentioneaza reprezentantii ONG-urilor.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Printre cei care au semnat acest document se numara Andreea Paul - presedinta INACO - Initiativa pentru Competitivitate, Carmen Gherca - presedinta Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - filiala Iasi, Daniela Tontsch - presedinta Consiliul National al Dizabilitatii din Romania, Mirabela Miron - presedinta asociatiei "O sansa pentru fiecare" si "RestartHome", Rozalina Lapadatu- Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, Elena Nastasa - presedinte ABT - Asociatia Bucurestiul Tinerilor, Mihaela Olaru - presedinta Asociatiei Viata fara Violenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.