Social 11 August 2018 11:03
Peste 450 de persoane, dintre care 35 de jandarmi, au avut nevoie de ingrijiri medicale, in urma violentelor care s-au produs, vineri seara, la mitingul din Piata Victoriei, a anuntat, sambata, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru.

Potrivit acestuia, 70 dintre cele 452 de persoane au fost transportate la spital, iar 11 dintre ele sunt jandarmi.

"Printre ei se afla si colega noastra batuta cu bestialitate, al carei diagnostic de prezentare la unitatea militara a fost de suspiciune fractura de coloana cervicala", a afirmat Militaru.

Militaru: Dispozitivele pe care Jandarmeria le-a adaptat la miting au fost eminamente defensive

Dispozitivele pe care Jandarmeria Romana le-a adaptat la miting au fost "eminamente defensive", a mai spus Marius Militaru.
"Jandarmeria Romana si-a adaptat dispozitivul astfel incat sa poata interveni in orice situatie gradual si proportional cu nivelul violentelor manifestate. Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la mitingul de aseara au fost eminamente defensive. Au fost actiuni reactive in momentul in care fortele de ordine au fost atacate", a explicat Militaru.
Potrivit acestuia, actiunile Jandarmeriei au fost "pe deplin" justificate, dupa ce protestatarii au incercat sa patrunda in sediul Guvernului, considerand ca acestea au fost actiuni "premeditate", scrie Agerpres.
"Majoritatea televiziunilor au surprins in direct imagini cu acel grup de persoane care in jurul orei 15,00 a incercat sa patrunda in sediul Guvernului. Asadar, interventia Jandarmeriei a fost pe deplin justificata. Este evident pentru toata lumea ca blocarea brusca a circulatiei, cand numarul de oameni nu era atat de mare incat sa impuna largirea perimetrului pentru desfasurarea protestului, urmata de incercarea de rupere a cordonului de jandarmi in repetate randuri, a fost o actiune premeditata", a adaugat Marius Militaru.
El a spus ca jandarmii au desfasurat si o serie de informari publice pe canalele media si retelele de socializare referitoare la pericolele la care se expun cei aflati la miting in primele randuri, care se interpuneau intre jandarmi si randul al doilea de protestatari de unde se aruncau obiecte contondente.
"S-a actionat in prima faza cu spray iritant lacrimogen, cu gaze lacrimogene si, ulterior, cand violentele s-au intetit, s-au executat somatiile legale, respective cele trei semnale luminoase care anuntau interventia in forta. Acestea au fost date in conformitate cu normele in vigoare, Legea 60, Legea 550, pentru atentionarea oamenilor pentru evacuarea zonei si pentru avertizarea celor care se manifestau violent", a precizat Militaru.

Prefectul Capitalei a aprobat interventia in forta a jandarmilor

Interventia in forta a jandarmilor a fost aprobata, prin ordin, de prefectul Capitalei, a mentionat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane.

El a informat ca Ordinul prefectului a fost emis vineri la ora 23,11, ca urmare a comportamentului agresiv al unei parti dintre protestatari.

"Conform prevederilor legale in vigoare, prefectul este cel care aproba interventia in forta a jandarmilor. Aseara, pe baza informatiilor existente si a comportamentului agresiv al unei parti a celor prezenti in piata, Jandarmeria a primit aprobare sa intervina in forta la ora 23,11",
a precizat Militaru.

El a explicat ca, ulterior emiterii ordinului, pana la ora 2,08, "s-au luat masuri gradual si sub toate formele astfel incat sa se evacueze zona, iar persoanele de buna credinta sa se poata retrage in siguranta, mai ales ca in zona erau foarte multi copii, foarte multe femei".

"In tot acest timp, jandarmii din dispozitiv au fost loviti cu pietre si alte obiecte contondente si, ulterior, s-a decis o interventie in forta. Pe parcursul acesteia s-a confirmat suspiciunea cu privire la faptul ca grupul de persoane violente era unul compact si bine organizat avand un obiectiv bine determinat, respectiv acela de a instala haosul si de a se vandaliza zona din Piata Victoriei", a adaugat Militaru.

33 de persoane, conduse la Politie

33 persoane violente au fost conduse la sectiile de Politie, fiind intocmite, pana sambata dimineata, opt dosare penale.
"Vorbim de 33 de persoane care au fost conduse la mai multe sectii din Capitala si pana la aceasta ora sunt opt dosare penale intocmite. Vorbesc pana la aceasta ora, pentru ca situatia este foarte complexa, este dinamica si se schimba de la o ora la alta", a declarat Militaru, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca in aproximativ 30 de minute jandarmii au reusit dispersarea grupului violent, ulterior procedandu-se la retinerea persoanelor implicate si la conducerea la sectiile de Politie.
Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

"Din cele opt dosare cu acte premergatoare inceperii urmaririi penale, doua sunt in rem, iar restul vizeaza opt persoane pentru savarsirea unor infractiuni de ultraj, port fara drept de obiecte periculoase, distrugere sau tulburarea ordinii si linistii publice. Totodata, au fost aplicate pana in prezent 23 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 17.000 de lei. Aceasta situatie se actualizeaza, (...) este o situatie preliminara", a indicat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.