Social 20 Iulie 2018 15:44
Decizia Comisiei Europene de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza 2017/0417, procedura de infringement referitoare la netranspunerea Directivei 2015/849/UE privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 si de abrogare a Directivei 2005/60/CE si a Directivei 2006/70/CE, este un act procedural standard, realizat in cazurile in care un stat membru nu notifica institutiei europene, in termen, actul normativ national care transpune, integral, actul legislativ european.

Pana la acest moment, Grefa CJUE nu a comunicat autoritatilor romane o cerere introductiva depusa de Comisia Europeana. Redactarea si depunerea de catre Comisie a acestei cereri la Grefa curtii (sesizarea efectiva) este un act procedural diferit, ulterior ca localizare in timp aceluia al luarii deciziei de sesizare efectiva a instantei europene.

Pe baza unui calendar ferm de conformare, asumat de autoritatile romane cu atributii de reglementare in domeniul spalarii banilor, Comisia Europeana poate decide amanarea sesizarii efective a CJUE.

In scopul transpunerii integrale a Directivei 2015/849/UE, institutiile responsabile la nivel national, respectiv Secretariatul General al Guvernului (SGG), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) si Ministerul Justitiei (MJ) au elaborat si promovat proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Proiectul in cauza, deplin compatibil cu actul legislativ european, a fost aprobat in sedinta Guvernului Romaniei din data de 31.05.2018. In prezent, respectivul proiect se afla in dezbaterea Senatului, prima camera parlamentara sesizata, (L390/2018[1]), parcurgand procedura specifica de legiferare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a realizat evaluarea juridica a proiectului de act normativ din perspectiva compatibilitatii cu dreptul Uniunii Europene, fiind consultat de catre initiatorii proiectului in procedura de avizare ministeriala si contribuind, prin propuneri concrete, la armonizarea legislativa completa a proiectului supus analizei cu directiva UE a carei transpunere se urmarea.

CIteste mai mult aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.