Social 11 Iunie 2018 12:15 de Clara Vacaru
Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania” a trimis, luni, catre Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de aparare a independentei sistemului judiciar fata de ”atacurile recente ale reprezentantilor de seama ai puterii legislative si ai puterii executive”, dupa discursurile de la mitingul PSD.

"In conditiile in care organizatorii mitingului desfasurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate in diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat in mod expres justitia, cu motivarea devoalata ca puterea politica sa primeze asupra independentei institutiilor «nereformate», apelul la incetarea asa-ziselor «abuzur» reprezinta o forma de presiune asupra magistratilor care au in lucru dosare penale, chiar in etapa deliberarii, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate ramane nesanctionat in conditiile legii", se arata in documentul transmis, luni, de Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania” catre CSM.

Judecatorii si procurorii, jigniti la protestul PSD. Dragnea: "Curatam tara de sobolani"

Potrivit sursei citate, ”duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistratilor, in cadrul unor afirmatii generalizatoare, drept «corupti», «stalinisti», «securisti», «tortionari», culminand cu denumirea absolut inacceptabila de «sobolani», reprezinta un derapaj extrem de grav de la principiile democratiei, iar intregul «scenariu» al mitingului politic, «recuzita» utilizata si asa-zisa «vointa a poporului» de a fi ocoliti «cei alesi» de mijloacele legale de atragere a raspunderii penale, asociate cu declaratia de «lupta in strada», «pana la capat» contureaza imaginea unei amenintari grave la independenta justitiei”.

De asemenea, intr-o emisiune de televiziune subsecventa acestui eveniment, presedintele Camerei Deputatilor a amenintat nepermis procurorii DIICOT care ancheteaza o plangere aflata pe rol, in exercitarea atributiilor de serviciu, acuzandu-i ca «risca sa plateasca la greu» pentru solutia luata. Independenta magistratilor nu constituie doar o garantie a statului pentru infaptuirea justitiei, ci in egala masura, un drept si o obligatie a magistratilor. Independenta este privita ca «atribut al functiei, care ii permite judecatorului sa actioneze in realizarea actului juridic si, mai ales, sa decida doar in baza legii si a propriei constiinte, fara nici o subordonare sau influenta»”, se mai arata in document.

Potrivit documentrului, in discursurile liderilor politici si ale persoanelor invitate de acestia la mitingul din 9 iunie 2018, s-au acreditat mai multe acuzatii: lipsa de integritate, de profesionalism si de independenta a unei parti importante a magistratilor si functionarea anormala si incorecta a sistemului judiciar, in sensul ca procurorii ar instrumenta dosarele penale in mod preferential, doar pe baza unor denunturi obtinute prin santaj sau presiuni, si nu in baza unor probe administrate legal.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

De asemenea, referirile simbolice la grupari teroriste si amenintarile voalate ori care direct reprezinta o forma de presiune si o tentativa de intimidare a corpului magistratilor, nepermisa intr-o societate democratica”, se mai arata in document.

Semnatarii documentului sustin ca, afirmatiile din cadrul mitingului “Stop abuzurilor din Justitie”, prin raportare la calitatea persoanelor care le-au facut, la faptul ca mitingul a fost difuzat pe majoritatea posturilor de televiziune si la legislatia incidenta, ”au avut ca urmare discreditarea modului de functionare a sistemului judiciar in ansamblul sau si compromiterea, din punct de vedere profesional si moral, a corpului magistratilor”.

Modalitatea de exprimare creeaza un dubiu greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, cu consecinta afectarii imaginii sistemului de justitie. O asemenea abordare, care nu poate fi circumscrisa libertatii de opinie, ca forma de manifestare a libertatii de exprimare, afecteaza atat independenta sistemului judiciar, cat si increderea pe care, intr-o societate democratica, organele judiciare si institutiile din sistemul judiciar trebuie sa o inspire opiniei publice (in competenta, corectitudinea si probitatea pe care, in mod legitim, orice persoana care incredinteaza magistratilor apararea drepturilor sale le asteapta). Intr-un stat de drept, nimeni – si cu atat mai putin un reprezentant al uneia din celelalte doua puteri, chiar daca are calitatea de inculpat ori de condamnat penal – nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra intregului sistem judiciar. In masura in care se procedeaza astfel, persoana care face aceste afirmatii generalizatoare aduce, inevitabil, atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si, implicit, a independentei si reputatiei magistratilor”, mai scriu judecatorii, in document.

Citeste si:
Chirica, despre mitingul PSD de la Iasi: O forma aproape vulgara de...
Chirica, despre mitingul PSD...

Potrivit acestora, puterea judecatoreasca trebuie sa fie independenta, ceea ce implica existenta unor anumite garantii fata de celelalte puteri ale statului, pentru a se evita politizarea si pentru a apara independenta si impartialitatea magistratului.

Cand, din motive infame, se urmareste diminuarea functiei si a rolului puterii judecatoresti, statul pierde calitatea de stat de drept, cu toate consecintele si implicatiile socio-economice ce decurg din aceasta”, mai spun judecatorii. Acestia fac referire la documente internationale care garanteaza independenta sistemului si au cerut CSM sa sesizeze Consiliul National al Audiovizualului, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si alte autoritati publice competente, ”in raport de faptele relatate si de aspectele suplimentare care vor rezulta din verificarile ce vor fi dispuse”.

Citeste si:
Forumul Judecatorilor solicita CSM sa apere independenta sistemului...
Forumul Judecatorilor...

Potrivit documentului, Consiliul Superior al Magistraturii este singura autoritate statala care gestioneaza cariera magistratilor si are obligatia constitutionala de a apara independenta acestora, interesul de a proteja reputatia si de a asigura autoritatea magistratilor fiind superior aceluia de a permite o discutie libera asupra impartialitatii acestora, chiar daca este ocazionata de discursul sau actiunile unui ministru al justitiei.

Rapoartele MCV subliniaza constant faptul ca ar trebui sa se intreprinda masuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistratilor impotriva carora sunt indreptate critici ce submineaza independenta justitiei, nicidecum recomandarea ca ar fi necesare asalturi ale politicienilor asupra judecatorilor si procurorilor din Romania. Pe cale de consecinta, se impune apararea justitiei ca sistem, precum si a judecatorilor si a procurorilor, intrucat afirmatiile formulate in conditiile aratate sunt de natura sa produca un impact negativ asupra sistemului judiciar, aducand atingere independentei, prestigiului si credibilitatii in ansamblul sau”, mai scriu judecatorii.

Discursul lui Dragnea de la mitingul PSD

Liviu Dragnea a spus in discursul sustinut in Piata Victoriei, in care i-a salutat pe "inflitratii satatului paralel", ca oamenii din strada sunt “vointa populara exprimata de lege si Constitutie”. Dragnea a definit statul paralel ca fiind “un sistem care foloseste institutiile statului intr-un mod nelegitim si paralel cu drepturile si libertatile”.
Citeste si:
Medic de la Institutul Oncologic, reținut după ce a cerut mită...
Medic de la Institutul...

Va salut cu respect, membri de partid, dar si cei care nu sunt membri, dar au credinta ca vocea poporului trebuie auzita in afara propagandei securiste, care vrea sa ne faca sa credem ca suntem putini. V-ati asumat cu demnitate dreptul la libertati si democratie, iar pentru asta meritati aplauzele tuturor. Ii salut, de asmenea, dar de data asta cu mila, pe toti trimisii in Piata ai statului paralel. Civili sau nu, la ordin sau din curiozitate, va rog sa ii salutati, suntem multi astazi, mai multi decat se asteptau cei care credeau, care ne insultau, dar ce sa nu uite niciodata statul paralel este ca noi suntem foarte multi, suntem vointa populara exprimata de lege si Constitutie”, a sustinut Liviu Dragnea in discursul sau de la miting.

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a vorbit la mitingul organizat de PSD sambata seara despre "forte oculte care au pus mana pe aceasta tara", el spunandu-le oamenilor adunati in Piata Victoriei ca nu pot coexista un stat paralel cu unul democratic. "Daca vom accepta in continuare sa finantam acest mecanism bolnav, sa nu ne mire ca nu sunt bani pentru educatie si sanatate", a afirmat liderul ALDE.

La randul sau, premierul Viorica Dancila a spus ca votul romanilor trebuie respectat, iar abuzurile din justitie trebuie stopate, ea afirmand ca lui Liviu Dragnea si lui Calin Popescu Tariceanu li s-au deschis dosare penale chiar inaintea campaniei electorale din 2016 pentru ca PSD sa piarda alegerile.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.