Social 24 Mai 2018 10:50
Procurorii Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale in cazul fostului premier Petre Roman, sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, in dosarul ''Revolutiei''.

''In cauza cunoscuta generic sub denumirea dosarul 'Revolutiei', procurori militari ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii fata de suspectul Roman Petre, la data savarsirii faptelor membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN) si, incepand cu 26 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului Romaniei, prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989'', informeaza PICCJ.

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat joi la Parchetul General, fiind citat de procurorii militari in dosarul ''Revolutiei''.

Pe 13 aprilie, presedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmarire penala pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, scrie Agerpres.

Procurorul general Augustin Lazar transmisese sefului statului cererea de efectuare a urmaririi penale fata de Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu in dosarul ''Revolutiei'' in legatura cu savarsirea de infractiuni contra umanitatii.

La inceputul lunii aprilie, fostul premier Petre Roman considera "revoltatoare" si "extrem de surprinzatoare" cererea procurorului general Augustin Lazar de efectuare a urmaririi penale in cazul sau in dosarul "Revolutiei", sustinand ca in perioada invocata nu avea nicio calitate astfel incat sa poata influenta actiuni militare.

''Eram nimeni in perioada respectiva. Nu aveam niciun fel de functie, de nicio natura, abia in 27 decembrie am ajuns prim-ministru al Romaniei. Acesta este primul punct. In al doilea rand, au fost actiuni militare si am fost, spre exemplu, in seara de 21 decembrie unul dintre cei care au supravietuit unor actiuni militare de represiune. 39 de camarazi in zona Pietei Universitatii au fost ucisi, au fost si la Timisoara. Toate aceste operatiuni militare in care eu puteam sa-mi pierd viata cum pot fi intr-un fel sau altul corelate cu ceea ce se spune in aceasta cerere de urmarire penala? De aceea spun ca este cu totul si cu totul revoltator si chiar absurd, daca nu cumva este vorba de o vasta manipulare, pentru ca eu nu aveam in niciun fel nicio calitate ca sa intervin in vreun fel in ceea ce au fost ordinele militare, cele care au condus la nenorocirea, tragedia celor morti, in special celor dinainte de 22 decembrie si dupa 22 decembrie 1989. Nu vad niciun fel de referire la cercetarea penala privindu-i pe aceia care, din interiorul unitatilor militare, au dat ordinele respective, care au dus la actiunile militare. (...) Insist si spun ca este o cerere pe care o resping categoric si pe care o consider extrem de surprinzatoare, ca sa nu zic foarte dubioasa din punctul de vedere al motivatiilor sale", declara fostul premier.
Citeste si:
Mitică Dragomir, cuvinte dure la adresa lui Petre Roman după...
Mitică Dragomir, cuvinte dure...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.