Social 3 Mai 2018 11:47
Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, joi, sesizarea privind proiectul de modificare a Legii referendumului, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

USR anunta pe 4 aprilie ca, impreuna cu PNL si PMP, va sesiza, din nou, CCR cu privire la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

In opinia USR, PSD manipuleaza opinia publica si foloseste pretextul initiativei cetatenesti de modificare a Constitutiei pentru redefinirea familiei ca sa adopte un proiect de lege care elimina din prerogativele presedintelui Romaniei.

"Sa fie foarte clar: PSD foloseste pretextul initiativei cetatenilor privind modificarea Constitutiei in chestiunea reglementarii familiei pentru a modifica Legea referendumului, care era o lege foarte corecta din punctul nostru de vedere, si pentru a mai taia din atributiile presedintelui. Unul din mecanismele pe care de un an si jumatate le serveste PSD este acela de a slabi toate celelalte institutii in speranta ca prin Guvern si Parlament se va putea merge spre modul de guvernare din Polonia si Ungaria. Practic, este un atac la statul de drept folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie", declara presedintele USR, Dan Barna.
"Textul pe care l-a votat Senatul si care a fost propus spre adoptare si in Camera Deputatilor este, asa cum a remarcat si presedintele Romaniei, unul neclar si elaborat defectuos. Este de neacceptat sa votam astfel de texte in Parlamentul Romaniei, pentru ca ele vor fi folosite pentru toate referendumurile ce se vor organiza in viitor", explica deputatul USR Stelian Ion.

In sesizarea adresata Curtii Constitutionale se sustinea, printre altele, ca sintagmele "proiectul legii constitutionale" si "adoptat de fiecare camera a Parlamentului", cuprinse in legea trimisa pentru promulgare, sunt neclare, contrar exigentelor din Constitutie referitoare la calitatea legii. In opinia semnatarilor sesizarii, in textul legii exista si alte sintagme sau cuvinte neclare ori imprecise.

La finalul anului trecut, PNL si USR au mai sesizat Curtea Constitutionala cu privire la acest proiect de lege, care initial propunea ca data organizarii unui referendum pentru revizuirea Constitutiei sa fie stabilita de Guvern. Sesizarea a fost admisa cu unanimitate, iar proiectul s-a intors in Parlament pentru a fi pus in acord cu decizia CCR, dupa care trimis pentru promulgare la presedinte, care a solicitat reexaminarea lui.

Referendumul national cu privire la revizuirea Constitutiei are loc in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii in Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmand ca aceasta data sa fie adusa la cunostinta publica de catre Guvern - a decis Senatul pe 26 martie, respingand cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis.

Pe 4 aprilie, cererea de reexaminare a fost respinsa si de Camera Deputatilor, care a adoptat actul normativ in forma in care a fost trimis la promulgare.

Citeste si:
Dan Barna: Vom sesiza CE în legătură cu decizia CSM de a-l elimina...
Dan Barna: Vom sesiza CE în...

Presedintele Klaus Iohannis anunta pe 18 aprilie ca nu va promulga Legea referendumului asa cum a ajuns la Administratia Prezidentiala, precizand ca intentioneaza sa sesizeze CCR.

"Legea referendumului, asa cum a ajuns acum la mine, nu va fi promulgata. Eu am oarece nemultumiri fata de aceasta lege si voi solicita opinia Curtii Constitutionale", spunea Iohannis.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.