Incredibil26 Ianuarie 201816:12

Lectura de 3 minute

Postarea unui medic specialist gastroenterolog din Cluj, care detaliaza greutatile prin care trece si situatiile absurde la care o supune statul roman, dupa ani intregi de studii si specializari, a sensibilizat mii de oameni care i-au citit textul postat pe Facebook.

Alina Buliarca, in varsta de 35 de ani, povesteste ca, dupa 11 ani de studii superioare si o facultate terminata cu media 9.72, s-a trezit somera. Pentru ca nu reusea sa isi gaseasca un loc de munca, femeia s-a inscris la studiile de doctorat, pentru care a platit o taxa anuala de 5.000 de lei. Cursurile de competente pentru ecografii i-au mai scos din buzunar alti 6.000 de lei, cate 3.000 de lei pe modul.

Asa ca in momentul in care i s-a propus sa fie cadru didactic asociat la Universitate , doar cu 5 ore atribuite saptamanal si platite cu 48 de lei pe ora, medicul a acceptat. Insa la finalul lunii ianuarie, in loc de 720 de lei pentru 15 ore de munca, medicul se va alege doar cu... 50 de lei.

Iata postarea medicului Alina Buliarca:

Sunt medic. Si... cui ii pasa? Am 35 de ani, sunt medic specialist gastroenterolog. Am ajuns aici prin munca, multa munca. Am intrat la unul dintre cele mai bune licee din orasul natal, dand examen de admitere. Am terminat liceul printre cei mai buni elevi. Am intrat la medicina dand examen de admitere, nu concurs de dosare. Am terminat cei 6 ani de facultate cu media 9.72 la examenul de licenta. Am fost intre primii 50 de oameni la examenul de rezidentiat, in 2007. Urmeaza 5 ani de rezidentiat, 2 copii si in aprilie 2017 marele examen: specialitatea. Dupa examen, inscriere in Colegiul Medicilor: teste pentru sifilis, TBC, examen psihiatric.

Citeste si:
O fetita de 4 luni si jumatate a murit de pneumonie
O fetita de 4 luni si...

Depus CV-uri cam peste tot pe unde puteam. Inscriere la AJOFM, macar contributiile sa le am asigurate. Deci 11 ani de studii superioare terminate cu somaj. Interviu la o clinica privata. O luna de tinut in sah. Ne pare rau, angajam pe cineva cu mai multa experienta in endoscopia interventionala.

Alternativa? Ma inscriu la doctorat. Domeniu de interes, nu pierd contactul cu lumea medicala. Locuri limitate la buget. Intra “cine poate”. Taxa pe an: 5000 RON. Hai ca nu-i chiar asa de mult, pentru educatie merita. Intre timp incepe cursul de competente pentru ecografie - partea 1 - 3000 RON. Daca trebuie, trebuie.

Am posibilitatea sa fiu cadru didactic asociat la Universitate - o sursa de venit. Mi se atribuie 5 ore pe saptamana, 48 RON/ora. Cam 20 de ore pe luna, dupa ce se retin contributii, am ramas cu 533 RON. Nu vorbesc de orele suplimentare care nu pot fi platite „pentru ca vi s-au atribuit doar 5 ore“. Venit net luna decembrie: 400 RON. Ore efectuate: cel putin 10 pe saptamana.

Refacut CV, redepus. Incepe modulul 2 de ecografie. Alti 3000 RON. Alt interviu, fara finalitate. Si cand credeam ca nu se poate mai rau, mail de la Universitate:

Citeste si:
Dancila: Il invit pe candidatul Klaus Iohannis la o dezbatere unu...
Dancila: Il invit pe...

Anuntam cadrele didactice asociate, care efectueaza plata cu ora, sa depuna lunar declaratia pe proprie raspundere atasata, daca veniturile brute totale din luna declarata, pe care le realizeaza persoana, din toate contractele pe care le are (la UMF si in alta parte), este mai mare decat salariul minim brut pe economie de 1900 lei. Daca salariul brut la plata cu ora este mai mic decat salariul minim, iar persoana nu depune declaratia atasata, e posibil sa rezulte un salariu net negativ (depinde de numarul de ore efectuate).

Declaratia se atasaza la pontajul lunar. Cum venitul de la Universitate e singurul meu venit, sun sa ma lamureasca. Pai, doamna doctor, cate ore ati efectuat in ianuarie? 15. Asta inseamna 15x48, 720 RON. Cum nu aveti alt venit cuantumul contributiile se raporteaza la salariul minim pe economie, adica 1900 RON. Asta inseamna 665 RON. Va raman 55 RON, 10% impozit.

Deci pe luna ianuarie voi lua salariu de 50 RON. Dar daca nu faceti minimum 14 ore pe luna, va trebui sa mai aduceti dumneavoastra bani pentru contributii. M-a bufnit plansul. Doamne, dupa 11 ani de invatat, 50 RON pe luna, sau sa ajung sa platesc eu statul pentru cateva ore pe care le predau!??

Nu credeam vreodata ca voi ajunge sa imi para rau ca am ales sa fiu medic. Nu vreau decat sa-mi exercit profesia pentru care am investit atat si sa fiu respectata. Puteam sa aleg orice altceva, orice...

Citeste si:
Un sofer de troleibuz a returnat unei studente din Anglia o geanta cu
Gestul unui sofer de...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.