Cancerele digestive sunt extrem de periculoase, ne avertizeaza specialisti gastroenterologi. Conform statisticilor, afectiunile maligne ale sistemului digestiv sunt responsabile pentru cele mai multe decese cauzate de cancer. Iar stilul de viata este decisiv in declansarea acestor boli grave.

“O alimentatie dezechilibrata poate fi un factor de risc pentru toate tipurile de cancer gastric si ma refer aici la consumul excesiv de grasimi saturate, de produse super procesate, de alcool, la insuficienta aportului de fibre. In plus, extrem de periculos pentru sistemul nostru digestiv este excesul de carne rosie. Am constatat la multi dintre pacientii nostri cu cancere gastrice prezenta aceste obiceiuri culinare si, de aceea, recomandam eliminarea acestora”, spune medicul gastroenterolog Cem Aygün, specialist in endoscopie digestiva in cadrul ACIBADEM.

In topul cancerelor digestive diagnosticate de medici sunt cele de colon, pancreas, stomac si esofag. Pe langa dieta saraca in legume si fructe, fumatul este responsabil pentru riscul crescut de cancer digestiv. Cat priveste cancerele de stomac, acestea apar si din cauza unei infectii extrem de raspandite in randul populatiei.

Helicobacter Pylori creste riscul de cancer de stomac

“Este cunoscut faptul ca Helicobacter Pylori creste riscul de cancer de stomac. Prezenta acestui microorganism indica un prim risc de cancer de stomac, iar atrofia si metaplazia asociate acestei infectii cresc riscul de boala maligna. Desi stim ca celulele sistemului nostru imunitar recunosc si ataca bacteria, acestea nu o pot anihila. Helicobacter Pylori poate trai in stomacul unei persoane din copilarie si pana la varsta adulta, iar inflamatia care se perpetueaza ani in sir reprezinta un factor de risc important pentru multe tipuri de cancer care afecteaza sistemul nostru digestiv”, completeaza medicul gastroenterolog.

Helicobacter Pylori se transmite in conditiile unei igiene precare, prin alimente contaminate, prin apa si contact direct cu o persoana infectata. Tratarea infectiei cu antibiotice poate reduce cu 40 la suta riscul cancerelor gastrice. Cat priveste simptomele afectiunilor maligne, acestea difera in functie de localizarea bolii. Astfel, prezenta unui cancer la nivelul sistemului digestiv poate fi semnalata prin dureri, anemie, scaderi rapide in greutate, sangerari intestinale, dureri retrosternale, acumularea de lichid in abdomen si colorarea pielii in galben. Insa multe dintre aceste afectiuni sunt silentioase in primele stadii de boala, de aceea specialistii recomanda efecturea regulata a unui set de analize si investigatii personalizate.

O treime dintre cancerele gastro-intestinale pot fi prevenite

“La ora actuala, stim ca o treime dintre cancerele gastro-intestinale pot fi prevenite. Cum putem face asta? Cel mai important lucru pe care il putem face este sa aplicam programe clinice de screening pe scara larga. De exemplu, pentru cancerul colorectal se recomanda testele de sange anuale, dar si o colonoscopie. De asemenea, exista programe clinice si pentru alte tipuri de cancere digestive, dar acestea difera de la un tip de pacient la altul. Astfel, cancerele de pancreas pot aparea la persoanele care au in familie cazuri cu o astfel de afectiune maligna. Exista si programe de screening pentru cancerele hepatice, destinate persoanelor infectate cu virusurile hepatice B si C si celor care au in familie afectiuni maligne ale ficatului”, recomanda expertul ACIBADEM.
Citeste si:
Ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella
Ce trebuie să știi despre...

Potrivit unui comunicat remis 9am, respectarea programului de investigatii regulate creste sansele depistarii oricarei boli maligne in stadiu incipient. Astfel, medicii pot aplica multe dintre terapiile moderne, cu sanse maxime de vindecare pe termen lung.

“La ora actuala, dispunem de modalitati moderne de tratament pentru cancerele gastrice. Una dintre acestea este rezectia terapeutica, metoda care se poate aplica fie prin interventie chirurgicala deschisa, fie prin endoscopie. In timpul operatiei, trebuie sa facem rezectia completa a tumorii astfel incat sa nu ramana tesut malign. Am tratat cu succes multi pacienti romani si tuturor le spunem ca este important sa ajunga la noi cat mai repede, in stadii incipiente de boala. De exemplu, la persoanele cu cancer in stadiul 1, rata de succes a terapiei este de peste 90 la suta”,
concluzioneaza expertul turc.

Citeste si:
Gastric sleeve: Ce presupune operația de micșorare a stomacului
Gastric sleeve: Ce presupune...

De mare folos in prevenirea cancerelor sistemului digestiv sunt dieta bogata in legume si fructe, reducerea consumului de grasimi saturate si carne procesata, de sare si alcool. Renuntarea la fumat, alaturi de mentinerea greutatii optime si de sport sunt atuuri in plus in controlul riscului de cancer din sfera digestiva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.