Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET) a realizat, in luna septembrie 2017, un studiu de perceptie asupra sistemului de tichete valorice, prin intermediul GfK Romania, institutul nr. 1 de cercetare de piata. Rezultatele studiului arata ca tichetele valorice se bucura de un larg sprijin in randul salariatilor si angajatorilor din Romania, fiind totodata foarte apreciate de comerciantii parteneri unde sunt utilizate.

„Rezultatele studiului confirma faptul ca mare parte dintre salariatii romani apreciaza tichetele de masa, considerandu-le un beneficiu extrasalarial important care le creste puterea de cumparare, ii sprijina in eforturile lor de a se hrani sanatos si le imbunatateste performanta in cadrul organizatiei. Totodata, studiul realizat de GfK arata ca angajatorii apreciaza sistemul de tichete pentru beneficiile pe care le aduce, precum facilitatile fiscale, ameliorarea climatului de lucru si cresterea productivitatii. Ne bucuram asadar de rezultatele studiului, care evidentiaza dinamica pozitiva a pietei tichetelor din Romania si tendintele favorabile de care se bucura acest instrument de motivare a angajatilor”, a declarat Elena Pap, presedintele APET.

La 20 de ani de la introducerea pe piata din Romania, tichetul de masa este considerat de catre angajati drept un beneficiu valoros si o componenta esentiala a pachetului salarial.
Tichetul de masa inseamna pentru salariati cresterea puterii de cumparare (77% dintre respondenti), sprijin pentru achizitia de alimente (66% dintre respondenti), motivare crescuta la locul de munca (63% dintre respondenti) si hrana de calitate mai buna (31%). De asemenea, 88% dintre salariatii beneficiari respondenti ai studiului percep tichetele de masa ca fiind un beneficiu valoros, iar 90% dintre ei sustin ca utilizarea lor este usoara. Un procent de 45% dintre salariati declara ca acordarea tichetelor de masa este un aspect de care tin cont la angajare, considerandu-le chiar un drept indispensabil. 62% dintre angajatii care beneficiaza de tichete de masa asteapta momentul distribuirii tichetelor de masa pentru ca acestea constituie o parte importanta a veniturilor (70% dintre respondenti).

84% dintre angajatorii care acorda tichete valorice apreciaza avantajele fiscale asociate sistemului de tichete, iar 75% si, respectiv, 46% dintre companiile respondente considera ca acordarea de tichete valorice a condus la imbunatatirea atmosferei la locul de munca si, respectiv, la cresterea productivitatii angajatilor. 80% dintre angajatorii care acorda tichete valorice sustin ca tichetele de masa sunt esentiale pentru bunul mers al afacerii lor, iar unul din trei respondenti (36%) mentioneaza contributia acestora la reducerea absenteismului in randul salariatilor.

Motivele pentru care angajatorii aleg sa isi motiveze salariatii cu tichete de masa

Principalele motive pentru care companiile din Romania aleg sa isi motiveze salariatii prin intermediul tichetelor de masa constau in optimizarea costurilor prin facilitatile fiscale (46% dintre respondenti) si cresterea motivarii angajatilor, cu impact direct asupra competitivitatii companiei, a atragerii si retentiei de personal (36% dintre angajatorii care au participat la studiu).
Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

In randul companiilor care nu acorda tichete valorice, gradul de constientizare a avantajelor acestora este mai redus comparativ cu cele care o fac. Aproape unul din doi angajatori care nu acorda tichete de masa (46%) considera ca acestea sunt esentiale pentru bunul mers al afacerii.

In ceea ce priveste comerciantii parteneri si tichetele acceptate la plata, acestia se declara, in proportie de 77%, satisfacuti si foarte satisfacuti de tichetele de masa electronice si, in proportie de 75%, satisfacuti si foarte satisfacuti de tichetele cadou. 73% dintre comerciantii participanti la studiu au declarat ca sunt satisfacuti si foarte satisfacuti de tichetele de masa pe suport de hartie. In privinta voucherelor de vacanta, 79% dintre partenerii acceptanti (hoteluri, pensiuni, agentii de turism) sunt satisfacuti si foarte satisfacuti de aceasta modalitate de plata.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Potrivit unui comunicat remis 9am, 67% dintre comercianti declara ca implementarea sistemului de tichete valorice le-a adus reale beneficii, cum ar fi cresterea vanzarilor si a numarului de clienti. De asemenea, 59% dintre comercianti mentioneaza ca acest sistem a dus la cresterea valorii medii a unei tranzactii, iar 48% dintre ei considera ca el a contribuit la fidelizarea clientilor. De notat ca principalul motiv pentru acceptarea la plata a tichetelor valorice pentru toate categoriile de comercianti este cererea din partea beneficiarilor.

Studiul mai releva faptul ca tichetele de masa cresc puterea de cumparare a beneficiarilor si, implicit, valoarea medie a cosului de cumparaturi. Supermarketurile si magazinele de proximitate sunt primele beneficiare ale acestei cresteri, in proportie de 67% si respectiv 52%.

Citeste si:
Care sunt cele mai importante beneficiile ale activităților de...
Care sunt cele mai importante...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.