In tara noastra exista nenumarate exemple de afaceri prospere in agricultura, dar asta nu inseamna ca drumul catre profit este unul usor.

Romania are a sasea cea mai mare suprafata arabila din Uniunea Europeana, arata un studiu al companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) si un potential enorm in ceea ce priveste agribusinessurile. Totusi, desi agricultura este privita drept un sector in care oricine poate dezvolta o mica afacere si poate obtine profituri, realitatea este ca o asemenea afacere implica numeroase provocari de care antreprenorii la inceput de drum trebuie sa tina cont.

Mirajul culturilor „minune” care aduc profituri in primul an cu investitii minime

Orice persoana interesata de dezvoltarea unei afaceri in agricultura a observat in presa numeroasele exemple de afaceri de succes cu plantatii de nisa. Catina alba, lavanda, cartof mov si multe astfel de culturi au devenit tot mai cunoscute, iar in tara noastra multi antreprenori au pariat pe ele. Totusi, desi sunt prezentate ca fiind foarte profitabile, cele mai mari businessuri din zona agricola raman axate pe culturile traditionale, bine adaptate la conditiile din tara noastra si cu o piata de desfacere larga.

Este suficient sa citim mai multe despre cultura porumbului, de pilda, ca sa observam ca este una dintre cele mai productive cereale si ca are o intrebuintare atat de larga, incat poate fi valorificata fiecare parte a plantei. Graul, rapita si floarea-soarelui sunt bine adaptate in tara noastra si pot aduce de multe ori profituri mai mari decat plantatiile de nisa, mai noi.

Cunoasterea produsului, imperativa

Este vital ca antreprenorul sa-si cunoasca produsul, dar si sa cunoasca domeniul. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, 96,4% dintre fermierii romani si-au insusit cunostintele in practica, fara sa studieze domeniul in prealabil. Lipsa studiilor in domeniu, fie ele in cadru formal, sau individuale, este sursa a numeroase esecuri in aceasta arie. Vorbim, in definitiv, despre culturi cu nevoi specifice, care ar putea fi compromise total, daca nu au parte de conditiile optime.

Citeste si:
Astrologia ta personală: Descoperă căile cosmice către succes și...
Astrologia ta personală:...

Agricultura este un domeniu in care rezultatul este greu de controlat

In orice domeniu exista riscuri, insa antreprenorii care isi propun sa investeasca in agricultura trebuie sa fie constienti ca in aceasta arie costurile cresc in functie de conditiile meteo, care nu pot fi controlate. O singura zi cu vreme extrema (iar ultimii ani ne-au tot obisnuit cu fenomene meteo iesite din comun) poate distruge luni intregi de munca si poate injumatati productia si profitul estimat, asa ca e nevoie de masuri de precautie.

Investitiile in mijloace mecanizate sunt absolut necesare

Un factor care face diferenta dintre productiile mari, obtinute in Olanda sau Germania, tari cu suprafete cultivate mult mai mici ca ale noastre, si productiile noastre modeste, este mecanizarea. Pentru ca o afacere din acest domeniu sa poata fi considerata competitiva si sa poata obtine profituri, investitia in utilaje este in mod cert o necesitate.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Mai mult decat atat, nu este suficienta o dotare tehnica minima, deoarece apar noi echipamente mereu, echipamente care ne pot reduce costurile cu mana de lucru, care ne pot ajuta sa crestem productia la hectar si sa realizam intr-o zi lucrari care ne-ar fi luat in mod normal o saptamana. Tocmai de aceea, marile exploatatii agricole investesc atat de mult in mecanizare si tehnologii de ultima ora.

Un alt aspect de luat in calcul este cunoasterea pietei de desfacere. De altfel, aceasta este si cauza pentru care multi dintre cei ce au pariat pe culturi de nisa au esuat. Lipsa informarii temeinice poate duce de cele mai multe ori la dificultati majore in a gasi cumparatori pentru o recolta de nisa, deci la imposibilitatea de a valorifica recolta, ramanand astfel cu investitia blocata si, de cele mai multe ori, pierduta.

Orice business implica provocari si riscuri si iata ca agricultura nu face nota discordanta din acest punct de vedere. Un prim pas esential catre a le face fata este, insa, documentarea temeinica.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.