V-ati expus la soare in sezonul cald? Aveti multe alunite? Le monitorizati si ati observat unele modificari? Pielea este excesiv de uscata si va confruntati cu leziuni care nu trec? Sunt tot atatea motive ca sa mergeti de urgenta la dermatolog. Chiar si pielea fara multe semne evidente ar trebui evaluata de medic. Iar motivul este unul singur: mai mult de 70 la suta dintre melanoame, cele mai periculoase cancere de piele, apar spontan, pe zone de piele fara nicio alunita, se arata intr-un studiu mentionat recent in publicatia Academiei Americane de Dermatologie.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 3 milioane de persoane din intreaga lume se imbolnavesc anual de cancer de piele. Dintre acestea, peste 130 de mii sunt melanoame, cei mai expusi riscului fiind amatorii de plaja si solar. Expertii sunt de parere ca subtierea stratului de ozon si agresivitatea crescuta a ultravioletelor au dus la o explozie a cazurilor de melanom. Medicii spun ca sansele de vindecare pe termen lung cresc daca afectiunea cutanata este diagnosticata la timp si tratata corect.

“Cat priveste terapiile, la ora actuala, exista cateva criterii de operabilitate a melanomului pentru ca tratamentul sa fie cat mai eficient, exista limite de rezectie. Terapiile ulterioare, accesibile in Romania, sunt standard: este vorba despre chimioterapie, imunoterapie cu interferon, iar dintre medicamentele moderne, mentionam imunoterapia si terapia tintita, care pot bloca dezvoltarea celulei tumorale”, afirma dr. Mirela Dragan, medic primar oncolog in cadrul Onco Card.

Potrivit unui comunicat remis 9am, extrem de importante si recomandate pentru pacienti sunt si testele genetice. Acestea pot orienta medicul catre un tratament eficace pentru melanom. In plus, specialistii insista asupra efectuarii biopsiei ganglionului santinela.

“Chiar daca nu exista ganglion inflamat, palpabil, evidentiat imagistic, totusi acesta poate sa fie invadat. Evaluarea sa presupune injectarea unei substante la nivelul de unde s-a extras melanomul si vizualizarea printr-o metoda imagistica. In cazul in care depistam un ganglion afectat, se face o excizie a ariei ganglionare ca sa impiedicam aparitia metastazelor”, completeaza oncologul Mirela Dragan.

In functie de caz, medicii pot oferi solutii de tratament si pacientilor cu metastaze. Insa terapiile pentru melanom sunt cu atat mai eficace, cu cat afectiunea este depistata in stadiul 1. Iar pentru un diagnostic cat mai precoce, controlul dermatologic trebuie realizat anual.

Citeste si:
Dermatolog: Depistat la timp, melanomul malign se poate vindeca
Dermatolog: Depistat la timp,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.