Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care exista titulatura de necalificat in sistemul educational, spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), care precizeaza ca in acest an scolar 4.500 de cadre didactice necalificate au ajuns la catedra, in conditiile in care tinerii calificati nu vor sa predea in scolile din tara din cauza salariilor mult prea mici.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant atrage atentia Guvernului ca din cauza salariilor mici numarul tinerilor care vor sa devina cadru didactic este in scadere.

Daca in anul 2004, la un numar de 4 milioane de copii existau 343.000 de posturi in educatie, in anul 2017 ne confruntam atat cu scaderea numarului de copii la 3 milioane, dar si cu scaderea numarului de posturi didactice la aproximativ 295.000. In plus, daca in anul 2005 existau 19.500 de debutanti, in 2017, numarul acestora a ajuns la 16.000.

Lipsa personalului didactic calificat in scolile din Romania sporeste un fenomen pe care nu ni-l dorim: cresterea numarului de necalificati care ajung sa predea elevilor. In acest an scolar au fost incadrati 4.500 de angajati necalificati in acest sistem.

Ar trebui sa facem un simplu exercitiu de imaginatie sa ne dam seama cat de grava este situatia din invatamantul romanesc: ganditi-va ce ar insemna ca un medic necalificat sa intre in sala de operatii si sa faca o interventie chirurgicala? Sau un medic necalificat sa prescrie medicamente unui bolnav? Ce ar insemna ca un necalificat sa instrumenteze un dosar in justitie, un necalificat sa stabileasca bugetul unei comunitati sau un necalificat sa conduca un avion sau o locomotiva? Ni se pare revoltator sau absurd. Daca se accepta ca in anul 2017 sa fie copii care sunt “ modelati” de necalificati, inseamna ca inclusiv Romania este condusa de persoane fara studii de specialitate. FSLI considera ca este inacceptabil ca in fata copiilor sa ajunga “dascali” care nu stapanesc materia pe care o predau, asa cum nu au nici abilitatile psihopedagogice necesare pentru formarea unor caractere", spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, intr-un comunicat de presa transmis joi.

Reprezentantii FSLI spun ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca ani la rand a fost tolerat acest fenomen

"Cu un salariu lunar de 1.400 de lei, cat are in acest moment un cadru didactic debutant, suntem departe de rezolvarea unei probleme majore. Din pacate, nici perspectiva nu este optimista. Atat timp cat prin legea salarizarii un profesor debutant va ajunge, ipotetic, in anul 2022 la un salariu net de 2.400 de lei, este evident ca este posibil sa creasca numarul ”slefuitorilor de suflete si caractere”, fara studii de specialitate", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.