Sase pasari flamingo au fost observate de ornitologi in judetul Ialomita, pe lacul Fundata, la 25 de kilometri de Slobozia, transmite Societatea Ornitologica Romana. Este pentru prima data in acest an cand sunt observate pasarile in Romania.

„La o zi dupa plecarea acvilei Arlie, in judetul Ialomita a fost observat un grup de sase pasari flamingo (Phoenicopterus roseus).Pasarile se aflau pe lacul Fundata, la 25 de kilometri de Slobozia. Este un lac salmastru, asa cum sunt cele preferate de flamingi. Este prima observatie a acestei specii in Romania, in 2017”, transmite SOR intr-un comunicat.

Anul trecut specia a fost observata de mai multe ori. In 2016, la Vadu, participantii la Expeditia Nationala SOR au descoperit patru exemplare adulte, iar mai apoi au fost vazute altele si la Techirghiol si la Balta Alba.

Observatia din judetul Ialomita a fost facuta de o echipa a SOR care revenea de la conferinta de presa din Slobozia. (Emil Todorov, Dani Dragan si Dorin Damoc, Ovidiu Neculai Bufnila).


Plecasem spre Bucuresti dupa conferinta de presa si am oprit sa vedem ce pasari migratoare gasim pe lac. Flamingii erau departe de noi si am banuit ca sunt starci cenusii, data fiind talia mare si culoarea gri, asa ca ne uitam cu mai multa atentie spre ratele salbatice. Cand am indreptat lunetele ornitologice spre ei am observat ca erau pasari tinere, care nu au ajuns inca la coloritul acela roz, frumos, specific flamingilor. Si erau nu mai putin de sase. Ghinionul cel mai mare – s-a terminat bateria de la aparatul foto, asa ca am apelat la ajutorul jurnalistului ialomitean Florin Floreanu. El a venit in doar 30 de minute din Slobozia cu un aparat foto bun si un teleobiectiv care sa ne permite sa facem poze de calitate, fara sa deranjam pasarile”, a povestit Ovidiu Neculai Bufnila.

Pasarile flamingo prefera habitatele cu intindere mare de apa de adancime redusa, respectiv 30-50 cm, unde cauta hrana in mal cu ajutorul ciocului. Se hranesc in special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtreaza cu ciocul din malul de pe fundul lacurilor. Culoarea roz o capata datorita cantitatii mari de carotenoizi pe care o dobandesc datorita consumului crustaceelor capturate de pe fundul lacurilor cu apa salmastra sau sarata. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masa corporala de 2,1-4,1 kg, scrie Digi24.ro.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.