Filosoful Mihai Sora este de parere ca tot ceea ce se intampla in prezent cu privire la manualele scolare "sta sub semnul amatorismului, al nepriceperii infatuate, al paguboasei lipse de viziune".

El vorbeste despre un manual de astronomie, care nu era doar "bine gandit, ci de-a dreptul pasionant pentru orice copil care isi pune macar in treacat intrebari despre margini, despre luna si infinit, despre spatiu si timp, ce inseamna o cometa sau unde duce calea ferata din orasul lui.
Traian Popp, aici, ori Eliza Zotu, N. Abramescu („Lectiuni de cosmografie“), Gheorghe Nanes, Maria Theohari, Constantin Parvulescu („Notiuni metodice de astronomie“) – toti erau profesori straluciti, inainte de a deveni autori de manuale pentru cursul secundar. Toti – intre 1931 si 1946.
Din 1948, manualul de astronomie va fi o traducere dupa manualul sovietic.

Astazi, nu cred sa mai existe nici acela, pentru ca astronomia – adica tocmai stiinta care va rascoli vietile si obiceiurile omenesti in urmatoarele decenii – a fost scoasa din programa scolara. Cum au fost scoase logica si limbile clasice: o lovitura de gratie pentru un sistem educativ cat de cat coerent si preocupat de vigoarea mentala a copiilor.

Tot ce se intampla, zilele acestea, legat de manualele scolare sta sub semnul amatorismului, al nepriceperii infatuate, al paguboasei lipse de viziune. Neantul activ. La limita, el poate fi mai demobilizator si distructiv decat orice moment de slabiciune, infirmitate sau stangacie pe care il va fi trait invatamantul romanesc in anii precedenti. Pentru ca arunca in ceata tocmai punctele cardinale ale educatiei. Iar unul dintre ele este viitorul copiilor", a scris Mihai Sora pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.