Daca multe dintre afectiunile din trecut nu mai apar pe lista celor cu care ne confruntam astazi, este pentru ca acestea au fost pur si simplu eradicate. Daca, intre timp, au aparut foarte multe afectiuni noi, motivele trebuie cautate si in stilul de viata modern.
In 2012, la aniversarea a 200 de ani de existenta, The New England Journal of Medicine a publicat un rezumat al editiei inaugurale, din 1812, insotit de o analiza a modului in care au evoluat bolile in ultimele doua secole. Cele mai grave afectiuni, cu potential letal la vremea respectiva erau febra tifoida, pneumonia, diareea sau complicatiile aparute la nastere, dar se discuta si despre diabet sau reumatism. Ca o curiozitate, primele editii ale jurnalului tratau si probleme ca ranile provocate de impuscaturi si citeaza cateva decese provocate de consumul de apa rece (!).
Iata cateva dintre cele mai longevive probleme de sanatate, care exista si astazi, ca si in urma cu o suta sau doua sute de ani si care nu ar trebui ignorate:
1. La 1800, nu se vorbea despre accidentul vascular cerebral (AVC), dar apoplexia era motiv serios de ingrijorare. Asta inseamna ca hipertensiunea, una dintre principalele cauze, a fost mereu o problema, chiar daca nu era cunoscuta ca atare. Hipertensiunea arteriala poate provoca insa si alte complicatii, precum aritmia cardiaca, bolile cronice renale si problemele de vedere, asa incat este recomandat sa ne documentam asupra metodelor de preventie.
2. Nu este tocmai o afectiune, dar sedentarismul a inceput sa intre in atentia medicilor inca de la inceputul secolului 20, odata cu aparitia de noi tehnologii. In acelasi jurnal medical citat mai sus, intr-o editie din 1912, este tratata problema durerilor de genunchi cauzate de pozitia la volan, automobilul fiind o noutate la vremea aceea. In acelasi timp, autorii isi aratau ingrijorarea cu privire la efectele pe care le-ar putea avea, in timp, un stil de viata tot mai comod.
3. Tulburarile psihice erau destul de prezente, dar nu intotdeauna corect diagnosticate. Cu toate ca auzim frecvent ca depresia e boala secolului, se pare ca stramosii nostri aveau, la randul lor, nevoie de terapie si gandire pozitiva.
4. La inceputul secolului 20, intalnim din ce in ce mai frecvent afectiunile cardiace, cancerul si artrita. Aceasta din urma reprezinta o inflamatie a articulatiilor, care afecteaza oasele si care se manifesta prin dureri si limitarea mobilitatii.
Ruxi, infidelă în trecut. Își mai dorește sau nu o relație serioasă...

5. Diabetul, o boala considerata moderna, are origini mai vechi decat se credea, insa nu a fost niciodata atat de raspandita ca astazi. In ultimii 30 de ani, numarul cazurilor de diabet a crescut accelerat, motiv pentru care a primit titulatura de boala secolului 21. Doar in tara noastra, conform ultimelor studii, numarul pacientilor atinge cifra de 1,7 milioane, iar estimarile indica o inmultire considerabila a cazurilor, in urmatorii ani.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Review E-Mobility Urban Cargo: dubița electrică de oraș cât un Smart Forfour
Sursa: green.start-up.ro
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a III-a
Sursa: start-up.ro
-
ANPC, în mall Veranda: ce amenzi au fost aplicate și ce operatori au fost...
Sursa: retail.ro
-
Denise Rifai, despre legătura specială pe care o are cu tatăl ei: M-am născut...
Sursa: kudika.ro
-
Pe 29 septembrie avem Lună plină în Berbec, un prilej astral puternic pentru...
Sursa: garbo.ro
-
Cât ar câștiga statul din noul impozit pe cifra de afaceri
Sursa: futurebanking.ro
-
Președintele PSD al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în...
Sursa: wall-street.ro