Social 14 August 2017 18:02
Un spectacol de teatru cu tema crestina si muzica traditionala veche in interpretarea grupului Trei parale, vor fi prezentate publicului larg in curtea interioara a Palatului Mogosoaia.

Sfantul Martir Constantin Voda Brancoveanu, care a carmuit Tara Romaneasca cu intelepciune crestineasca timp de 25 de ani (1688 -1714), a stralucit ca un mare ocrotitor de cultura si arta romaneasca, ridicand, innoind si inzestrand numeroase biserici, manastiri si alte asezaminte, miluind pe cei saraci si ajutand cu prisosinta Biserica Ortodoxa. Numele voievodului a intrat in legenda, fiind cinstit si plans in baladele si cantecele populare. Sfantul Constantin Brancoveanu este un model de conduita crestina. In luna iunie a anului 1992, Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat impreuna cu fiii sai si sfetnicul Ianache.

Anul acesta, se implinesc 303 ani de la moartea muceniceasca la Constantinopol a Voievodului Tarii Romanesti, CONSTANTIN BRANCOVEANU, impreuna cu fiii sai, CONSTANTIN, STEFAN, RADU si MATEI - si cu ginerele sau, visternicul Ianache Vacarescu, una din cele mai cumplite tragedii pe care le-a cunoscut istoria Romaniei.

Continuand traditia anuala precum si misiunea de a contribui la cunoasterea si promovarea valorilor de patrimoniu cultural si istoric, Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Primaria Municipiului Bucuresti organizeaza un eveniment dedicat comemorarii Sfintilor Martiri Brancoveni, ce va avea loc marti, 15 august, in spatioasa curte a Palatului Mogosoaia, pe peluza din fata Cuhniei, intre orele 18:00 – 21:00, iar intrarea publicului va fi gratuita.

Programul evenimentului va cuprinde un spectacol de teatru cu tema crestina, prezentat de Compania de Teatru Civic Art, urmat de un concert de muzica romaneasca veche, sustinut de renumitul grup Trei parale, a caror muzica, fredonata odinioara pe la curtile boieresti, a fost folosita cu succes in multipremiatul lungmetraj "Aferim!", in regia lui Radu Jude.

Program:

  • 18:00 – 19:00 – Deschidere - program muzical tematic – dj;
  • 19:00 – 20:00 - Compania de Teatru Civic Art – Piesa de teatru "Calea Adevarului".
Potrivit unui comunicat remis 9am, compania de Teatru "Civic Art CvM", isi continua proiectul "Arta si Spiritualitatea in dramaturgia romaneasca contemporana", cu dramatizarea "Calea Adevarului".
Citeste si:
retailArena 2023: cifrele înregistrate la cea de-a 11-a ediție a...
retailArena 2023: cifrele...

Privind inapoi in timp, dincolo de intrigile si tulburarile vremii, atat Voievodul Constantin Brancoveanu cat si Mitropolitul Martir Antim Ivireanul au fost adevarate daruri ale lui Dumnezeu pentru pamantul romanesc. Truda lor pentru savarsirea lucrarilor inchinate credintei crestin ortodoxe s-au impletit, rezultand o fericita epoca de renastere culturala si literala, cunoscuta drept culmea cea mai inalta a vechii culturi romanesti in Muntenia.

Distributie: Marian Ciripan (Teatrul C.I. Nottara Bucuresti) – Mitropolitul Antim Ivireanul, Petre Moraru ( Teatru Mic Bucuresti) – Constantin Brancoveanu, Corneliu Jipa ( Teatrul Tony Bulandra Targoviste) – Stolnicul Constantin Cantacuzino, Adrian Anghel (Teatrul Metropolis Bucuresti) – Spatarul Toma Cantacuzino/Trinisul turc.

Citeste si:
SOIREES DE LA MODE, Ediția 33 - “140 de Ani de CHANEL”, un...
SOIREES DE LA MODE, Ediția 33...

Scenariu si regia: Marian Ciripan.

20:00 – 21:00 – concert trupa Trei parale - program de muzica veche romaneasca.

Trei parale grupeaza tineri oraseni atrasi de muzicile vechi specifice spatiului carpatic, alaturand muzicilor traditionale romanesti si pe cele ale altor popoare ce traiesc aici (evrei, tigani, etc.). Principalul responsabil de conceptia formatiei este Florin Iordan (fluiere, cobza) etnomuzicolog la Muzeul Taranului Roman. Acesta si-a castigat o bogata cunoastere a muzicilor traditionale romanesti prin multiple cercetari de teren pe care le-a facut in lungul si-n latul tarii. Ii sta alaturi Daniel Pop (voce, fluiere, percutie, dramba), muzician cu o bogata experienta in cantarea muzicilor vechi. Ceilalti doi membri ai formatiei sunt Beatrice Iordan (voce, cobza) si Dinu Petrescu (percutie).

Citeste si:
Expo Shop 2023 - Cel mai mare eveniment din România dedicat...
Expo Shop 2023 - Cel mai mare...

In demersul de reconstituire a acestui univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijina in primul rand pe transcriptiile de epoca pe care Anton Pann – psalt si teoretician al muzicii bizantine – le-a adunat in cateva volume numite „Spitalul Amorului”. Se adauga apoi: expeditii prin sate si lucrul cu diversi muzicanti batrani, audierea unor inregistrari vechi de teren realizate de Constantin Brailoiu, scotocirea prin diverse culegeri de folclor muzical.

Unul dintre instrumentele folosite de trupa Trei Parale – COBZA, este un instrument muzical arhaic al poporului traco-geto-dac.
Activitatea concertistica a formatiei cuprinde participari la festivaluri medievale (Sighisoara, Medias, Zalau, Brasov) si de muzica veche (Bucuresti), la festivaluri de teatru (Campina, Pascani) dar si evenimente romanesti in strainatate (Transditions, Bruxelles 2006, Intalniri culturale pe Dunare, Budapesta 2009). De asemenea, au fost invitati sa cante atat la vernisajele unor expozitii de arta plastica (ale artistilor Stefan Caltia si Marian Zidaru), si au castigat simpatia publicului tanar in diferite cluburi bucurestene.

Citeste si:
Impact Day - evenimentul anual al companiei UM, cu tema...
Impact Day - evenimentul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.