Social 3 August 2017 14:44
Un nou raport publicat de UNICEF si de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in colaborare cu Global Breastfeeding Collective (Colectivul Mondial pentru Alaptare) – o noua initiativa care are ca obiectiv promovarea alaptarii – arata ca nicio tara din lume nu indeplineste integral standardele recomandate privind hranirea bebelusilor la san.

Tabloul alaptarii la nivel mondial (Global Breastfeeding Scorecard), care examineaza situatia alaptarii in 194 de tari, arata ca doar 40% dintre copiii cu varsta de sub sase luni sunt hraniti exclusiv prin alaptare (primind doar lapte matern) si ca rata de hranire exclusiv prin alaptare depaseste 60% in numai 23 de tari. In Romania, doar 12% dintre nou-nascuti sunt alaptati in prima ora de la nastere, iar rata de alaptare exclusiva la san in primele sase luni este de 16%.

Cercetarile arata ca alaptarea aduce beneficii cognitive si de sanatate atat pentru bebelusi, cat si pentru mamele acestora. Alaptarea este esentiala in special in primele sase luni de viata, ajutand la prevenirea diareei si pneumoniei – doua cauze majore de deces in randul sugarilor. Mamele care alapteaza prezinta un risc mai mic de cancer ovarian si mamar, doua cauze principale de deces in randul femeilor.

„Alaptarea asigura bebelusilor cel mai bun start in viata”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS. „Laptele matern actioneaza ca un prim vaccin al sugarului, protejandu-l de boli potential ucigatoare si asigurandu-i toate principiile nutritive de care are nevoie pentru a supravietui si a se dezvolta”.

Rezultatele studiului comparativ au fost publicate la inceputul Saptamanii Mondiale a Alaptarii, impreuna cu o noua analiza care demonstreaza ca, pentru a creste pana la 50% ponderea globala a bebelusilor sub sase luni hraniti exclusiv prin alaptare, pana in 2025, este necesara o investitie anuala de numai 4,70 de dolari per nou nascut.

Conform publicatiei Nurturing the Health and Wealth of Nations: The Investment Case for Breastfeeding (Alimentatie pentru sanatatea si bogatia natiunilor: De ce sunt necesare investitii pentru alaptare), atingerea acestei tinte ar putea salva vietile a 520.000 de copii cu varsta de sub cinci ani si ar putea genera o crestere economica de 300 de miliarde de dolari pe o perioada de 10 ani, ca rezultat al reducerii imbolnavirilor si costurilor de ingrijire a sanatatii, precum si al cresterii productivitatii.

„Alaptarea este una dintre investitiile cele mai eficace si rentabile pe care le pot face statele pentru sanatatea celor mai tineri dintre cetatenii lor, precum si pentru sanatatea economiei si a societatilor respective”, a spus Anthony Lake, Directorul General al UNICEF. „Prin lipsa investitiilor in alaptare, nu ne indeplinim obligatiile fata de mame si copii si, pentru asta, platim un pret dublu: in vieti pierdute si in sanse irosite”.

Citeste si:
3 sfaturi utile pentru îngrijirea pielii bebelușului pe timp de vară
3 sfaturi utile pentru...

Lucrarea privind valoarea investitiilor in alaptare arata ca in cinci dintre cele mai mari economii emergente ale lumii - China, India, Indonezia, Mexic si Nigeria – lipsa investitiilor in favoarea alaptarii are ca rezultat estimat moartea a 236.000 de copii pe an si pierderi economice in valoare de 119 miliarde de dolari.

Potrivit unui cmunicat remis 9am, la nivel mondial, investitiile in favoarea alaptarii sunt mult prea mici. In fiecare an, guvernele din statele cu venituri mici si mijlocii cheltuiesc aproximativ 250 de milioane de dolari pentru programe in domeniul alaptarii, iar donatorii asigura suplimentar doar 85 de milioane de dolari.

Colectivul Mondial pentru Alaptare solicita tarilor sa:

  • Sporeasca fondurile alocate pentru cresterea ratelor de alaptare de la nastere pana la varsta de doi ani.
  • Aplice in intregime Codul international de comercializare a substituentilor de lapte matern si hotararile din domeniu ale Adunarii Mondiale a Sanatatii, prin intermediul unor prevederi legale stricte, respectate de toti cei vizati si monitorizate independent de organizatii care nu se afla in conflict de interesese.
  • Introduca prevederi legale cu privire la concediul parental platit si politici privind alaptarea la locul de munca, pornind ca nivel minim de la masurile de protectie a maternitatii recomandate de Organizatia Internationala a Muncii, inclusiv prevederi aplicabile in sectorul informal.
  • Implementeze cei zece pasi catre alaptarea cu succes in maternitati, inclusiv asigurarea alaptarii pentru nou nascutii bolnavi si vulnerabili.
  • Imbunatateasca accesul la servicii de consiliere calificata cu privire la alaptare, ca parte a unor pachete cuprinzatoare de politici si programe in favoarea alaptarii, aplicate in unitatile sanitare.
  • Consolideze legaturile dintre unitatile sanitare si comunitati, precum si sa incurajeze dezvoltarea unor retele comunitare care sa protejeze, promoveze si sustina alaptarea.
  • Consolideze sistemele care urmaresc evolutia politicilor, programelor si finantarii in vederea atingerii tintelor nationale si mondiale privind alaptarea.
Alaptarea joaca un rol critic pentru atingerea multora dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD). Contribuie la imbunatatirea nutritiei (ODD2), previne mortalitatea infantila si reduce riscul bolilor netransmisibile (ODD3) si sprijina dezvoltarea cognitiva si educatia (ODD4). De asemenea, alaptarea este un factor care contribuie la eforturile de eradicare a saraciei, de promovare a cresterii economice si de reducere a inegalitatilor.
Citeste si:
Anca Serea, îndemn pentru mamele din lumea întreagă: „Sfatul meu...
Anca Serea, îndemn pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.