Social 29 Iunie 2017 16:55 de Clara Vacaru
Numarul de cancere la nivelul cavitatii bucale a crescut in ultimii trei-patru ani, fiind inregistrate peste 500 de cazuri anual, dintre acestea 60% sunt depasite chirurgical pentru ca pacientii se prezinta tardiv la medic, a declarat miercuri seful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala a Spitalului "Prof Dr. Dan Theodorescu", dr. Alexandru Bucur.

"Ceea ce ne atrage atentia, cel putin in ultimii 3-4 ani, este numarul crescut de cancere la nivelul cavitatii bucale, un numar care depaseste 500 de cazuri pe an. Daca ar fi numai acest lucru, poate nu ar fi atat de ingrijorator, insa specificitatea cancerului cavitatii bucale este un grad mare de limfofilie, ceea ce aduce dupa sine adenopatiile metastatice si metastazele la distanta. In consecinta, durata de supravietuire este relativ scurta, si ma refer la o durata de 18-24 de luni in contextul in care aceste leziuni canceroase nu sunt identificate, nu sunt tratate, iar pacientul se prezinta intr-un stadiu tardiv. (...) Din cele peste 500 de cazuri, mai mult de 60% vin intr-un stadiu depasit atat chirurgical, cat si al terapiei complementare, si ma refer la radio chimio terapie", a declarat Alexandru Bucur, in cadrul conferintei de presa organizata cu prilejul deschiderii Zilelelor Prevenirii Cancerului Oral, eveniment organizat miercuri si joi la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala "Prof. Dr. Dan Theodorescu" din Bucuresti.

" (...) Suntem de multe ori pusi in situatia in care, din pacate, chirurgical nu putem interveni, sunt structuri vitale care nu pot fi indepartate si nu ramane decat o terapie paleativa care nu face altceva decat sa aline cat de cat suferinta bolnavului. Acesta intra intr-un cerc vicios cu imposibilitate de alimentatie, cu suprainfectii, cu un aspect facial care il indeparteaza de mediul social si ne trezim de multe ori in situatia in care astfel de pacienti practic sunt lasati aici in spital. Familia refuza sa-i mai ia", a aratat dr. Alexandru Bucur, potrivit AGERPRES.

In ceea ce priveste simptomele cancerului la nivelul cavitatii bucale, dr. Alexandru Bucur a spus ca acesta debuteaza de regula fie sub o forma ulcerativa, fie sub forma unor pete albe sau rosii.

"Daca detectezi un fir de par la nivelul cavitatii bucale, este imposibil sa nu detectezi o astfel de leziune. Orice leziune de acest tip creeaza un fenomen de hipersalivatie si practic un disconfort atat in masticatie, cat si in intonatie. Sunt elemente usor de identificat, care sa te trimita la specialist", a mai aratat dr. Alexandru Bucur, precizand ca factorii determinanti sunt aceiasi pentru orice tip de cancer: fumat, alcool, factori infectiosi, regimuri de slabit care deproteinizeaza, devitamineaza — duc la o imunitate scazuta.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

"La copii sunt mai putine cazuri, dar sunt si la copii. Procentul este foarte mic. Partea proasta este ca varsta a scazut, daca discutam de aceste leziuni la 60-65 de ani, astazi discutam la 40-45 de ani. Pragul acesta de varsta a coborat destul de mult, cel putin comparativ cu cifrele pe care le aveam in 1990. Incidenta a crescut dupa evenimentul de la Cernobil", a conchis medicul.

Prezenta la conferinta de presa, dr. Turkes Ablachim, director medical la Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, a anuntat ca incepand din septembrie va exista un program de cursuri de educatie medicala in toate scolile din Bucuresti, sustinand ca Primaria Capitalei a alocat un buget de aproximativ 4 milioane de lei pentru cabinetele scolare stomatologice.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.